Plenković, Kurz i još četvorica lidera zbog neisporuke cjepiva pisali čelnicima EU

Čelnici Austrije, Bugarske, Latvije, Slovenije i Češke su u pismu upućenom predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen pozvali na razgovore na visokoj razini o pravednoj raspodjeli cjepiva protiv koronavirusa. 

Smatraju da bi sadašnji sustav mogao nastaviti stvarati i produbljivati velike razlike među državama članicama do ovog ljeta, pri čemu bi nekima među njima bilo omogućeno postizanje kolektivnog imuniteta u nekoliko tjedana, dok bi ostale države mogle daleko zaostajati za njima.

Pozivaju da se što prije održi rasprava o ovome važnom pitanju.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, podsjetimo, rekao je da se doze cjepiva ne dijele proporcionalno među zemljama članicama EU-a te da se dodatni ugovori o opskrbi cjepivom dogovaraju kao rezultat netransparentnih pregovora među čelnicima EU-a.



Smatra da Nizozemska i Danska imaju pristup znatno većem broju doza cjepiva po stanovniku od zemalja poput, primjerice Bugarske ili Hrvatske.

Plenković: Hrvatska naručila dovoljno cjepiva, tražimo da se isporuči

Hrvatska je kroz centralizirani sustav Europske komisije naručila “više nego dovoljno” cjepiva protiv covida-19, ali se suočava s kašnjenjem isporuka jer proizvođači ne poštuju potpisano, izjavio je premijer Andrej Plenković u razgovoru za France 24, dodavši da je to pitanje glavna svrha njegova boravka u Bruxellesu.

Upozorio je, međutim, da se Hrvatska suočava s kašnjenjima u isporuci cjepiva te je stoga došao u Bruxelles.

“To je glavna svrha zašto sam ovdje (…) inzistiram da se ono što smo potpisali, što smo naručili i isporuči”, rekao je premijer.

“O tome sam razgovarao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i njezinim timom. Cjepivo smo naručili putem centriliziranog sustava koji je uspostavila Komisija”, objasnio je Plenković.

Po njegovim riječima, Hrvatska je prvo naručila 2,7 milijuna doza, s namjerom da udvostruči tu količinu. Radi se o narudžbama 1,9 milijuna doza cjepiva Pfizera/BioNTecha, 2,7 milijuna AstraZenece/Oxforda, milijun doza Moderne i milijun doza cjepiva Johnson&Johnson.

Kurz: Distribucija cjepiva nije u skladu s potrebama zemalja; Europska komisija: Ne postoje paralelni pregovori

 

Komentari