Pentagon počeo preustroj snaga u Africi

Pixabay

Pentagon je u srijedu izvijestio o prvom preustroju svojih snaga u Africi u okviru kojega će vratiti u zemlju borbenu postrojbu koju će zamijeniti “instruktori” zaduženi za obuku afričkih kolega.

Ministar obrane Mark Esper “naredio je raspoređivanje 1. brigade za pomoć sigurnosnim snagama (SFAB) kopnene vojske na kontinentu radi izvršavanja zadaća obuke, savjetovanja i pomaganja u afričkim zemljama koje su u središtu američkog interesa”, rekla je u priopćenju glasnogovornica Pentagona Alyssa Farah.

Njihov dolazak, koji treba pridonijeti “uspješnijem natjecanju s Kinom i s Rusijom” u Africi, omogućit će američkoj vojsci da borbene postrojbe 101. zračno-desantne divizije vrati u bazu Fort Campell, u Kentuckyju, na jugu SAD-a, dodala je.

Po riječima čelnika Pentagona koji je htio ostati anoniman, ova zamjena koja je planirana u idućim tjednima, ne znači da će se smanjiti broj američkih vojnika na terenu jer će 800 “instruktora” zamijeniti gotovo isti broj vojnika koji se vraćaju kući.


SAD želi smanjiti svoje protudžihadističke operacije u svijetu kako bi bolje mogao odgovoriti na, kako smatra, rusku i kinesku prijetnju svojoj vojnoj premoći u svijetu.

Ali istodobno ne želi u Africi ostaviti prostora Moskvi i Pekingu koji žele ojačati svoj utjecaj na kontinentu, istaknuo je u srijedu glavni zapovjednik američkih kopnenih snaga u Africi, general Roger Cloutier.

“(Afričkim) Partnerima nosim poruku da ne odlazimo”, istaknuo je general Cloutier na telekonferenciji u Pentagonu. “I dalje smo angažirani”.

Oko 6.000 američkih vojnika trenutačno je raspoređeno u Africi, 800 ih je u zapadnoj Africi gdje sudjeluju u francuskoj protudžihadističkoj operaciji u Sahelu a 500 u Somaliji gdje se bore s pobunjenicima skupine Al Šebab, povezanih s Al Kaidom, navodi se u nedavnom prvom javnom izvješću iz ureda glavnog inspektora Pentagona.

Najveća američka baza u Africi je Camp Lemonnier u Džibutiju, gdje su stacionirane 3.000 američkih vojnika.

Komentari