Peking tvrdi da je protjerao američki ratni brod iz Kineskog mora

profimedia

Kineska mornarica je u petak naredila američkom ratnom brodu da napusti sporno područje u Kineskome moru, priopćio je Peking, što je prvi takav slučaj nakon inauguracije američkog predsjednika Joea Bidena.

Peking polaže pravo na gotovo sve otoke u Južnom kineskom moru i redovito se tuži na američke operacije u tom sektoru gdje se bori za utjecaj s Washingtonom.

I pojedine susjedne zemlje poput Filipina, Malezije, Bruneja, Indonezije, Singapura i Vijetnama osporavaju neke kineske zahtjeve na tom području koje je važna pomorska svjetska ruta.

Razarač USS John S. McCain “uplovio je u teritorijalne vode otočja Xisha bez dopuštenja”, ističe kineska vojska, smjerajući na otoke poznatije pod nazivom Paracel, skupinu manjih koraljnih otoka na koje više zemalja polaže pravo.“Pomorske i zračne snage pomno su pratile situaciju i naredile (američkom brodu) da napusti područje”, dodaje se u kratkom vojnom priopćenju u kojemu se osuđuje SAD zbog “teške povrede kineskog suvereniteta” i “mira u regiji”.

Američka ratna mornarica je u priopćenju osporila kinesku inačicu događaja.

USS John McCain “nikad nije protjeran s teritorija druge zemlje”, rekao je glasnogovornik Pacifičke flote, poručnik James Adams.

“Američki razarač je sudjelovao u operaciji slobodne plovidbe u skladu s međunarodnim zakonima i zatim je nastavio svoje uobičajene operacije u međunarodnim vodama”, ističe se.

Kina smatra strane brodove u tim vodama napadom na svoj suverenitet, a SAD i druge zemlje misle da je to područje dio međunarodnih voda i da je stoga svima otvoreno.

Peking je još u četvrtak osudio prolazak tog ratnog broda tjesnacem koji Tajvan dijeli od kontinentalne Kine.

Američki brodovi obično prolaze tim tjesnacem, što se ne sviđa Kini koja taj otoka smatra dijelom svog teritorija.

Komentari