Patrijarh Porfirije se oprostio od Balaševića: Ljubav o kojoj je neumorno pjevao bila je sam sadržaj njegova života

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Novoustoličeni patrijarh srpski Porfirije uputio je nedjelju sućut obitelji legende jugoslavenske glazbene scene Đorđa Balaševića i poručio da je u osobnim susretima “upoznao i javnosti nevidljive dimenzije njegove ličnosti”, te da ljubav o kojoj je Balašević pjevao “bila sam sadržaj njegova života”.

“Molim se za spas duše onog Đorđa koji je, u teškim godinama, unosio smisao i vedrinu u svakodnevicu mnogih generacija”, istaknuo je patrijarh Porfirije u poruci sućuti Balaševićevoj obitelji.

Ljubav o kojoj je neumorno pjevao bila je sam sadržaj njegova života, posvećenog supruzi Oliveri i njihovoj djeci, istaknuo je patrijarh.

“I zbog te ljubavi, i zbog ove vedrine i smisla koji se nježno krio svuda po njegovim stihovima, ali i zbog osobnih susreta u kojima sam upoznao i javnosti nevidljive dimenzije njegove ličnosti, izražavam iskrenu sućut obitelji Đorđa Balaševića”, poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC).



“Molitvama uzvraćam na tu neograničenu količinu ljubavi za sve lijepo, blago i pitomo, poput bačke ravnice našeg Đoleta“, navodi se u sućuti patrijarha koju je prenijela Informativna služba SPC-a.

Patrijarh Porfirije ustoličen je na tron kao 46. poglavar SPC-a 19. veljače, upravo na dan kad je Đorđe Balašević, zbog posljedica upale pluća izazvane koronavirusom, preminuo u novosadskom Kliničkom centru.

Đorđe Balašević ispraćen je u nedjelju na Gradskom groblju u rodnom Novom Sadu u krugu najuže obitelji i uz tamburaše koji su svirali Balaševićevu pjesmu “Olivera”, posvećenu njegovoj supruzi.

U Novom Sadu je dan Balaševićeva pogreba proglašen Dan žalosti, a novosadski Radio 021 tijekom cijelog dana, u znak sjećanja na svog legendarnog sugrađanina, emitira isključivo Balaševićevu glazbu s ploča i koncertne snimke te neke od njegovih govora i poruka s brojnih koncerata.

Komentari