Patrijarh Irinej: Pravi je trenutak za razgovor o pomirenju s Hrvatskom

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej apelirao je da hrvatsko državno i crkveno rukovodstvo, kao i političke i duhovne vođe srpskog naroda učine sve da između dva naroda zavlada mir.

Patrijarh Irinej je izrazio uvjerenje da je euforija opijenosti zlom prošla, osim kod najusijanijih glava, te da je nastupio pravi trenutak za razgovor o pomirenju s obzirom na mnoštvo otvorenih pitanja, neriješenih problema i mnogih iskušenja.

“Neka svako čini svoje, neka slave oni ako misle da imaju što, ali molim i apeliram da hrvatsko državno i crkveno vodstvo, kao i političke i duhovne vođe našeg naroda, čine sve što mogu da se iskorijeni mržnja i zavlada mir između dva naroda”, rekao je patrijarh Irinej za beogradsku “Politiku”.

On je naveo da je dojam da se kod hrvatskih vlasti pojavljuju početni znaci da je moguća i takva njihova politika i da, ako je to zaista tako, i srpski narodni prvaci, kao predstavnici naroda stradalog u, kako je rekao, genocidu, treba da, čuvajući nacionalnu svest i dostojanstvo svog naroda, prihvate svaku priliku koja može doprijeti mirnijem snu i boljem životu srpskog naroda u Hrvatskoj, prenosi N1.Komentari