Pariz šalje veleposlanika u Ankaru po ‘pojašnjenja’

Pariz će u nedjelju poslati u Ankaru svog veleposlanika u Turskoj ne bi li dobio “pojašnjenje”, tjedan dana pošto ga je povukao nakon novih napada turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na Francusku i na Emmanuela Macrona, rekao je u subotu francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

Nakon ubojstva francuskog profesora koji je na satu o slobodi govora pokazivao Muhamedove karikature, a koje je počinio radikalizirani Čečenac iz Rusije, “Turska je svjesno zloupotrijebila taj napad i povela kampanju širenja mržnje i klevete protiv nas”, istaknuo je Le Drian za RTL.

“Primjećujem da je reakcija turskih vlasti na dan napada u Nici (koji je počinio 21-godišnji Tunišanin koji je ubio tri osobe u crkvi) bila drukčija, jasna i nedvosmislena, ali ipak zahtijeva pojašnjenja” Ankare, dodao je.

Tako smo, rekao je, “zatražili od našeg veleposlanika da se sutra vrati u Ankaru i da s turskim vlastima razgovara o tom zahtjevu za pojašnjenje i tumačenje” u vezi s “nedavnim uvredljivim izjavama”, ali i o “višemjesečnom destabilizirajućem djelovanju Ankare u Libiji, u istočnom Sredozemlju i u Gorskom Karabahu istodobno”, rekao je francuski ministar vanjskih poslova.



Le Drian je izjavu dao nekoliko sati nakon objave razgovora predsjednika Emmanuela Macrona za mrežu Al Džaziru u kojemu je francuski predsjednik pokušao smiriti sve veći gnjev protiv Francuske u muslimanskom svijetu, rekavši da razumije da muslimani mogu biti “zgroženi” Muhamedovim karikaturama, osudivši ujedno “manipuliranje” informacijama i “nasilje”.

Komentari