Papa prihvatio ostavku moćnog kardinala; Sarah: Ja sam u rukama Božjim

Papa Franjo je prihvatio ostavku gvinejskog kardinala Roberta Saraha, prefekta Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenta, objavio je Vatikan u subotu.

Kardinal Sarah, koji je dao ostavku 15. lipnja 2020. nakon navršenih 75 godina, službene dobi umirovljenja u Vatikanu, upleten je u polemiku nakon što je su siječnju 2002. objavljena knjiga koja se zalaže za celibat svećenika, goruću temu crkve, koju je napisao zajedno s papom emeritusom Benediktom XVI.

Izlazak knjige “Iz dubine naših srca” u Francuskoj, na čijoj naslovnici su fotografije Benedikta XVI. i kardinala Saraha, izazvala je brojna pitanja o papi emeritusu, slabom i poodmakle dobi.

Tu knjigu su neki doživjeli kao upletanje u pontifikat pape Franje, a drugi kao upozorenje tradicionalista unutar Crkve. Nakon polemike je Benedikt XVI. zatražio da se njegovo ime makne s naslovnice knjige, kao i iz supotpisanih uvoda i zaključka.



Monsignor Sarah je reagirao u subotu na objavu Vatikana na Twitteru. “Ja sam u rukama Božjim. Jedina stijena je Krist. Sastat ćemo se vrlo brzo u Rimu i drugdje”.

Saraha je Ivan Pavao II. imenovao nadbiskupom Conakryja 1979. sa samo 34 godine, 2010. ga je Benedikt XVI. imenovao kardinalom, a papa Franjo 2014. na čelo Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenta. Ime njegovog nasljednika još nije objavljeno.

Jedna od njegovih posljednjih odluka na čelu Kongregacije je objava smjernica za proslavu Uskrsa 2021. “na najučinkovitiji način za naše zajednice, uz poštivanje općeg dobra i javnog zdravlja”, dok pandemija covida-19 još bijesni.

Papa je također u subotu prihvatio ostavku generalnog vikara za Vatikan i predsjednika Tvornice Sveti Petar koja vodi održavanje i restauracije u Vatikanu, kardinala Angela Comastrija, kojeg će naslijediti franjevac Mauro Gametti.

Komentari