Papa pozvao na ‘bolju politiku’ i upozorio: U porastu su i primjeri kratkovidnog, ekstremnog, ozlojeđenog i agresivnog nacionalizma

Papa Franjo pozvao je u nedjelju na promjenu načina razmišljanja, osudivši “kratkovidan, ekstreman, ozlojeđen i agresivan nacionalizam” koji je sve više zastupljen u današnjoj politici.

Njegova poruka je dio najnovije enciklike “Fratelli Tutti” (Svi smo braća)  u čijem je središtu društvena pravda.

Govoreći o “određenom nazadovanju” u globalnoj politici, Papa je napisao: “Stari sukobi za koje smo mislili da su zakopani, ponovo izranjaju, a u porastu su i primjeri kratkovidnog, ekstremnog, ozlojeđenog i agresivnog nacionalizma”.

Prema njegovim riječima, “globalna bratska zajednica utemeljena na prakticiranju društvenog prijateljstva naroda i nacija poziva na bolju politiku, onu koja je uistinu u službi zajedničkog dobra”.


Papa, 83-godišnji vođa 1,3 milijarde katolika, ističe da bi pandemija koronavirusa trebala ljude nadahnuti da promisle o globalnim prioritetima.

“Kada ova zdravstvena kriza prođe, najgori bi odgovor bio da još više uronimo u grozničavi konzumerizam i nove oblike egoističnog samoočuvanja”, ocijenio je Franjo.

Požalio se što su danas, u brojnim zemljama, preuveličavanje, ekstremizam i polarizacija postali političko oruđe te okrivio društvene mreže da pridonose padu standarda u vođenju javnih rasprava.

Papa je potpisao svoju novu encikliku u subotu na grobu svetog Franje u bazilici u Asizu u pokrajini Umbriji.

Frano Asiški bio je redovnik poznat po siromaštvu, ljubavi prema prirodi i odbacivanju nasilja.

Bazilika sv. Franje u Asizu upisana je na UNESCO-ov popis Svjetske baštine.

Kada je 2013. bio izabran za Papu, Argentinac Jorge Bergoglio odabrao je ime Franjo i uopće prvi je Papa koji se odlučio za ime srednjovjekovnog sveca rođenog u bogatoj obitelji koji se osjećao blizak sa siromašnima i odrekao se bogatstva kako bi služio potrebitima.

Prethodne Papine enciklike su “Lumen fidei” (Svjetlo vjere) iz 2013., te “Laudato si” (Hvaljen budi) iz 2015. kojom poziva na zaštitu planeta od klimatskih promjena i borbu protiv siromaštva.

Komentari