Papa političarima: U borbi protiv koronavirusa, prvo zemlja zatim stranka

Screenshot

Papa Franjo pozvao je u ponedjeljak političare da odbace stranačke podjele kako bi se zajednički borili protiv krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Franjine privatne jutarnje mise zadnjih se šest tjedana, od izbijanja epidemije u Italiji, putem televizije prenose uživo.

“Molimo se danas za sve muškarce i žene s političkim pozivom”, rekao je Papa na početku mise te dodao da je “politika visoki oblik dobročinstva”.

Misi je prisustvovala tek nekolicina bliskih suradnika umjesto nekoliko desetaka gostiju, kao što biva u uobičajenim okolnostima.



“(Molimo se) za političke stranke raznih zemalja kako bi u ovo doba pandemije zajednički tražili dobrobit za zemlju, a ne dobrobit za vlastitu stranku”, uputio je Papa.

Poglavar 1,3 milijarde katolika nije imenovao ni jednu zemlju niti političara.

Franjo, koji vodi mise i drži opće audijencije bez sudjelovanja javnosti, skreće pozornost na posljedice krize za društveno najranjivije skupine – pogotovo beskućnike i migrante.

U nedjelju je pozvao na sveobuhvatnu viziju svijeta nakon krize zbog covida-19 te upozorio da bi nas mogao pogoditi “još gori virus, virus sebične indiferentnosti”, ako izostane globalna solidarnost ili ako se neke sektore društva isključi iz oporavka.

Komentari