Papa Franjo žali zbog prekida primirja između Azerbajdžana i Armenije: Pokazalo se ´krhkim´

Papa Franjo izrazio je željenje u nedjelju zbog prekida “odveć krhkog primirja” između Armenije i Azerbajdžana u sukobu u Gorskom Karabahu.

“Bilo mi je drago da su se Armenija i Azerbajdžan uspjeli dogovoriti o primirju iz humanitarnih razloga, kako bi postigli važan mirovni ugovor, unatoč činjenici da se primirje pokazalo odveć krhkim”, rekao je Sveti Otac nakon nedjeljne molitve Anđeo Gospodnji.

“Pozivam na nastavak (primirja) i suosjećam s boli zbog gubitka ljudskih života, pretrpljenih patnja i uništenih kuća i crkava”, dodao je Papa rođen u Argentini, pred više stotina ljudi koji su po kiši došli na Trg svetog Petra kako bi čuli Angelus.

“Molim i pozivam na molitvu za žrtve i za sve one čiji je život u pogibli”, zaključio je papa Franjo.



Armenski dužnosnik u Gorskom Karabahu ocijenio je u nedjelju, drugog dana krhkog primirja, da je stanje na bojišnici “mirnije” nego jučer.

“Jučer smo svi rekli da primirje ne postoji. Čini se da se jutros stanje smirilo, ali to se može brzo promijeniti”, rekao je Araik Harutjunjan, na tiskovnoj konferenciji u Stepanakertu, središtu separatista.

Humanitarno primirje postignuto je u petak u Moskvi kako bi se stvorili uvjeti za razmjenu zarobljenika i tijela poginulih.

 

Komentari