PAPA FRANJO STIGAO U ATENU Cilj je privući pozornost na položaj migranata i izbjeglica

Bozidar Vukicevic / CROPIX

Papa Franjo stigao je u Atenu u subotu u drugom dijelu svoga posjeta istočnom Mediteranu kojemu je cilj privući pozornost na položaj migranata i izbjeglica.

Nakon dvodnevnog posjeta Cipru, papa je otputovao u Grčku, jednu od glavnih ulaznih točaka u Europsku uniju za tražitelje azila koji bježe od rata i zemalja pogođenih siromaštvom na Bliskom istoku, u Aziji i Africi, prenosi N1.

Mala djeca u tradicionalnim grčkim haljinama, kao i dječak iz Afrike i djevojčica s Filipina, pozdravili su Franju dok je silazio s aviona.

Franjo, u fokusu čijeg je pontifikata obrana migranata i izbjeglica, otputovat će na otok Lezbos drugi puta u nedjelju kako bi posjetio migrantski prihvatni centar koji je sagrađen nakon što je prošle godine do temelja spaljen zloglasni kamp Moria.



Tijekom prethodnog posjeta otoku 2016. godine, Franjo je prošao kroz Moriju, kamp kojeg su ocrnile skupine za zaštitu ljudskih prava zbog zapuštenih i pretrpanih uvjeta, a tražitelji azila su kleknuli pred njega i molili ga za pomoć.

Tada je poveo tri sirijske izbjegličke obitelji sa sobom u Rim. Papa je dogovorio da se 50 migranata s Cipra relocira u Italiju nakon njegova posjeta ovaj tjedan.

Tijekom emotivnog susreta s tražiteljima azila na Cipru u petak, Franjo, navodeći uvjete u Libiji i drugdje, rekao je da ima odgovornost govoriti istinu o patnji izbjeglica, koji borave u uvjetima koje je usporedio s onima u nacističkim i sovjetskim logorima.

U Ateni, papa će se sastati s grčkim predsjednikom i premijerom, kao i mladim ljudima u katoličkoj crkvi. Velika misa planirana je u nedjelju navečer u koncertnoj dvorani u Ateni.

Vlasti su zabranile prosvjede u središtu Atene tijekom trodnevnog posjeta nakon što su zdravstveni radnici i druge grupe rekle da ispred parlamenta planiraju prosvjede u subotu protiv obaveznog cijepljenja.

Oko 5000 policajaca bit će na ulicama glavnog grada u ponedjeljak, posljednjeg dana papinog posjeta, koji se podudara s 13. godišnjicom policijskog ubojstva tinejdžera. Često ova obljetnica privlači velike gomile i nasilje.

 

Komentari