Papa Franjo primio u Vatikanu zvijezde NBA lige: Prisjećam se povijesti da bih odao počast veličini duše ugnjetavanih

Twitter

Papa Franjo primio je u ponedjeljak u Vatikanu igračke američke košarkaške lige NBA, angažirane protiv rasizma i društvene nepravde koji su mu darovali loptu i dresove.

U knjižnici Apostolske palače s Papom su razgovarali Anthony Tolliver (Memphis Grizzlies), Jonathan Isaac i Marco Belinelli (San Antonio Spurs) te Sterling Brown i Kyle Korver iz Milwaukee Bucksa.

“Izuzetnom smo počašćeni što smo dobili prigodu doći u Vatikan i podijeliti naše iskustvo s papom Franjom, rekao je Kyle Korver u priopćenju udruge igrača NBPA.

Njegova ekipa iz Milwaukee Bucksa u kolovozu je odlučila ne igrati utakmicu u dogiravanju protiv Magica iz Orlanda u znak podrške Jacobu Blakeu, 29-godišnjem afroamerikancu kojeg je policija teško ranila u Kenoshi.


“+Dream team+ je prešao ocean kako bi zajedno s papom Franjom rekao ‘ne rasizmu'”, objavila je vatikanska novinska agencija Vatican News o susretu za koji je kazala da je “neoubičajen između vrlo različitih svijetova”.

Agencija je prenijela da je susret organiziran na zahtjev igrača.

Argentinski papa ne prestaje osuđivati rasizam u svoji obraćanjima, svojim knjigama i na audijencijama.

U najnovijoj knjizi koja će biti objavljena početkom prosinca Papa pozdravlja “zdravo ogorčenje” milijuna prosvjednika koji su u proljeće ustali protiv ubojstva Georgea Floyda, afroamerikanca koji je umro ugušen pod koljenom bijelog policajca.

No Papa je izrazio žaljenje zbog rušenja spomenika osobama koje su bila povezane s ropstvom i usprotivio se drugim sličnim oblicima nasilja, nazivajući to željom da se “pročisti povijest”.

“Sramotnost naše prošlosti dio je onoga što smo danas. Prisjećam se te povijesti ne zato da bih uzdizao nekadašnje ugnjetavače, već da bih odao počast veličini duše onih koji su bili ugnjetavani”, rekao je.

Papa je želio doznati više o pokretu “Black Lives Matter” (Crni životi su važni), koji su NBA igrači podržali u završnici sezone u Orlandu, kada su na svojim dresovima umjesto imena imali ispisane poruke o socijalnoj pravdi, a takve akcije planiraju i u budućnosti.

Komentari