Papa Franjo postrožio kažnjavanje seksualnog zlostavljanja

Screenshot

Papa Franjo u utorak je napravio najveću reviziju crkenog prava u posljednja četiri desetljeća, postroživši mjere protiv svećenika koji zlostavljaju maloljetnike i čine prijevare.

Revizija na kojoj se radilo od 2009., a započeo ju je prošli papa Benedikt XIV., odnosi se na Šestu knjigu Zakonika kanonskog prava koja se sastoji od 1750 članaka. To je dosad najveća revizija tog kaznenog zakona otkad ga je 1983. potpisao papa Ivan Pavao II.

Franjo je biskupe podsjetio da su odgovorni za poštivanje zakona i da je cilj izmjene “smanjiti broj slučajeva u kojima se određivanje kazne prepušta diskreciji vlasti”.

Monsinjor Filippo Iannone, čelnik vatikanskog odjela koji je nadgledao projekt, naglasio je kako se u kleru stvorila “klima pretjerane opuštenosti u interpretaciji kaznenog zakona” u kojoj je milost ponekad stavljena ispred pravde.



Seksualno zlostavljanje maloljetnika svrstano je u novi dio “Prekršaji protiv ljudskog života, dostojanstva i slobode” umjesto dosadašnje “Zločine protiv posebnih dužnosti”.

U taj dio zakonika uneseni su novi zločini poput dječje pornografije i vabljenja maloljetnika i ranjivih odraslih radi seksualnog zlostavljanja.

Komentari