Papa Franjo imenovao novog biskupa Kotorske biskupije

Foto: ZBH.hr

Svećeničke godine don Ivana Štironje bogate su iskustvom: radom u misijama – u Africi i Kanadi, promicanjem misijskog poslanja Crkve u domovini, liturgijskim pastoralom i sada službom župnika u Studencima. Kako je rekao u izjavi za HKR, sve to ga je oblikovalo za službu koja ga čeka. “No da bi čovjek uspio u životu, najvažnija je povezanost s Bogom”, ističe novi kotorski biskup don Ivan Štironja.

Sveti Otac Franjo, prihvativši odreknuće mons. Ilije Janjića od pastoralnog vodstva Kotorske biskupije, koje je podnio radi navršene dobne granice, imenovao je novim kotorskim biskupom don Ivana Štironju, svećenika Trebinjsko-mrkanske biskupije, trenutno na službi župnika u Studencima i rektora svetišta Presvetoga Srca Isusova u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji u Bosni i Hercegovini.

Mons. Ivan Štironja je rođen 10. svibnja 1960. u Pješivcu, tadašnja župa Prenj, danas Aladinići, Trebinjsko-mrkanska biskupija, u obitelji od desetero djece. Otac Stojan i majka Anica, rođena Bošković, rodili su tri sina i sedam kćeri – od kojih je jedna preminula još kao malo dijete.

Za svećenika Trebinjsko-mrkanske biskupije zaredio ga je biskup Pavao Žanić u mostarskoj katedrali 29. lipnja 1986. Kao mladomisnik don Ivan se javio u misije i pripremao pola godine u Londonu pripremajući se za afričke misije i učeći engleski jezik (1988.). Misijsku je djelatnost obavljao u župi Kaning’ombe u biskupiji Iringi u Tanzaniji (1988.-1992.).U hrvatskoj župi Oakville, biskupija Hamilton u Kanadi, djelovao tri i pol godine (1993.-1996.). U Padovi je na ‘Istituto di liturgia pastorale’ pohađao dvije godine liturgijske predmete i položio potrebne ispite. Ujedno je pastoralno skrbio za Hrvate u Padovi i Milanu. Biskup ga je pozvao u Mostar za župnika katedrale (1998.-2002.), a zatim ga je imenovao biskupskim vikarom za pastoral (2002.-2011.) Bio je nacionalnim ravnateljem Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine.

Na toj je službi ostao do rujna 2016., a od listopada 2016. do danas na službi je župnika i upravitelja Svetišta Presvetog Srca Isusova u Studencima. Član je raznih tijela pri BK BiH. Služi se, osim hrvatskoga, također engleskim, talijanskim i afričkim swahili jezikom, piše zbh.hr.

Komentari