Paljenjem svijeća i zvonjavom 400 zvona Biden i Harris odat će počast umrlima od covida-19

Twitter

Sjedinjene Države su u posljednjih sedam dana imale više od 200 tisuća slučajeva, s prosječnim dnevnim brojem umrlih na 3220. 

Izabrani američki predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris uoči preuzimanja vodstva države u krizi u utorak planiraju paljenjem svijeća odati počast gotovo 400 tisuća Amerikanaca umrlih u pandemiji koronavirusa.

Ta će ceremonija biti prvi federalni događaj u čast žrtava covida-19 te će se održati zadnjeg dana predsjedništva Donalda Trumpa. Kritičari Trumpa optužuju da je odgovor njegove vlade na pandemiju krivac za to što SAD ima najveći broj umrlih od covida-19 na svijetu.

SAD je na putu da u utorak obori još dva crna rekorda – 24 milijuna zaraženih od početka pandemije i 400 tisuća smrtnih slučajeva, pokazuju podaci agencije Reuters.



Država je u posljednjih sedam dana imala više od 200 tisuća slučajeva, s prosječnim dnevnim brojem umrlih na 3220.

Svečano odavanje počasti novog američkog vodstva održat će se oko 17 sati po lokalnom vremenu kod Lincoln Memoriala, nakon čega slijedi minuta šutnje i zvonjava 400 zvona u Georgetownu u čast 400 tisuća umrlih.

Bidenov tim priopćio je kako će se ceremoniji pridružiti stotine gradova, sela i zajednica diljem SAD-a, “u momentu nacionalnog jedinstva“.

U priopćenju se dodaje kako se Amerikanci ohrabruju da zapale svijeće i na svojim prozorima.

Biden je kao glavni prioritet svog mandata, koji kreće nakon inauguracije u srijedu, odredio borbu protiv koronavirusa i recesije koju je pandemija uzrokovala.

Mnoge od planiranih mjera suprotne su Trumpovom dosadašnjem pristupu – obavezno nošenje maski u federalnim institucijama, zrakoplovima i autobusima i povratak SAD-a u Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Biden želi i ubrzati cijepljenje: u prvih 100 dana mandata želi cijepiti 100 milijuna ljudi.

Demokrat poziva i na osnivanje centara za cijepljenje u četvrtima, bolju suradnju federalne razine i saveznih država i mobilizaciju 100 tisuća zdravstvenih radnika.

Komentari