Palestinci prosvjeduju protiv Trumpovog mirovnog plana, uspoređuju ga s apartheidom

ilustracija

Tisuće Palestinaca prosvjedovale su u utorak protiv mirovnog plana američkog predsjednika Donalda Trumpa, nekoliko sati prije no što će ga otkriti na ceremoniji u Washingtonu.

Izraelska vojska u međuvremenu je pojačala svoje položaje između palestinskog grada Ramale i židovskog naselja Beit Ela na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelski čelnici pozdravljaju Trumpov plan, a palestinski odbijaju i prije službene objave. Palestinci tvrde kako je Trump naklonjen Izraelu i strahuju da će se planom uništiti njihova nada za neovisnom državom na Zapadnoj obali, u Pojasu Gaze i istočnom Jeruzalemu, područjima koje je Izrael anektirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Prosvjednici u Gazi su u utorak gazili po Trumpovim posterima, mahali palestinskim zastavama i držali postere palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.



“Trump je budala, Palestina nije za prodaju”, uzvikivao je jedan aktivist putem razglasa.

U izbjegličkom kampu u toj obalnoj enklavi, na Trgu mučenika, okupilo se oko 50 ljudi, držeći postere Abasa i njegovog prethodnika Jasera Arafata, vođe palestinskog otpora do smrti 2004. godine.

“Svojim ćemo krvlju, dušama i sinovima platiti kako bi vratili Jeruzalem. Trumpov dogovor nikada neće uspjeti”, kazao je Um Ahmed, sudionik prosvjeda.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je kako su poslane dodatne snage u dolinu Jordana, područje za koje izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavljuje da će dijelom anektirati.

Čelnik palestinske misije u Velikoj Britaniji Husam Zomlot smatra kako je Trumpov plan “politički teatar”.

“Ovo nije mirovni dogovor. Ovo je bantustanizacija Palestinaca i palestinskog teritorija. Pretvorit ćemo se u ‘bantustance'”, rekao je, referirajući se na nominalno neovisne crnačke enklave Južnoafričke Republike u doba apartheida.

Izrael odbacuje usporedbe s bivšim južnoafričkim režimom.

Komentari