Pakistanski islamisti obustavili prosvjed jer je vlada pristala na bojkot francuskih proizvoda

HRT

Pakistanska islamistička skupina obustavila je u utorak prosvjed protiv objave karikatura proroka Muhameda nakon što je vlada pristala na bojkot francuskih proizvoda, rekao je glasnogovornik skupine.

Tisuće islamista sukobilo se s policijom u ponedjeljak na rubu Islamabada u prosvjedima protiv nedavnih objava karikatura proroka Muhameda u Francuskoj.

“Pozivamo na kraj prosvjeda nakon što je vlada potpisala sporazum kojim će se službeno bojkotirati francuski proizvodi”, rekao je telefonom za Reuters Ejaz Ashrafi, glasnogovornik skupine Tehrik Labaik.

Glasnogovornik vlade nije odmah bio dostupan za komentar o sporazumu koji su potpisala dvojica ministara, visoki dužnosnik i lideri islamističke skupine, navodi se u kopiji sporazuma koji je vidio Reuters.



Francusko veleposlanstvo u Islamabadu odbilo je komentirati slučaj, a pakistansko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na upit.

Prosvjedi u nekoliko muslimanskih zemalja izbili su zbog francuskog odgovora na ubojstvo profesora nakon što je učenicima na nastavi pokazao karikature proroka Muhameda. Za muslimane je to svetogrđe.

Pakistanski parlament u tri mjeseca treba odlučiti hoće li protjerati francuskog veleposlanika, navodi se u sporazumu između vlade i skupine.

Također, svi zatvoreni prosvjednici trebaju se odmah osloboditi, rekao je glasnogovornik skupine brzo nakon što je pušten na slobodu.

Islamistička skupina blokirala je jednu od glavnih cesta prema prijestolnici, tražeći da vlada raskine diplomatske veze s Francuskom i protjera njihovog veleposlanika.

Vrijednost trgovine Pakistana s Francuskom procijenjena je na gotovo 800 milijuna dolara za prošlu godinu, pokazuju podaci središnje banke.

U prošlosti je također bilo nasilnih reakcija na slučajeve svetogrđa u Pakistanu gdje se vrijeđanje proroka Muhameda kažnjava smrću.

Sličan prosvjed izbio je 2017. u kojem je ubijeno šest prosvjednika i policajac. Islamistička skupina okončala je prosvjed nakon što je vlada pristala na njihove zahtjeve, uključujući ostavku tadašnjeg ministra pravosuđa.

Komentari