Pakistan blokira Tinder, Grindr i još nekoliko stranica za upoznavanje

Pakistan je u utorak blokirao pristup Tinderu, Grindru i još nekoliko drugih stranica za upoznavanje i optužio ih da objavljuju “nemoralne i nepristojne sadržaje”, samo nekoliko dana nakon što su iz sličnih razloga zaprijetili zatvaranjem YouTubea.

Pakistanska uprava za telekomunikacije (PTA) je u priopćenju objavila da je blokirala pristup Tinderu, Grindru, kao i aplikacijama SayHi, Tagged i Skout, jer nisu odgovorile na nekoliko njihovih zahtjeva da “ublaže sadržaje streaminga sukladno pakistanskim zakonima”.

Zabranu opravdaju “negativnim djelovanjem tih nemoralnih i nepristojnih” sadržaja, precizira PTA.

U četvrtak je pakistanski regulator već zahtijevao od YouTubea, Googlove podružnice, da odmah blokira video snimke koje smatra “nepoželjnima, s vulgarnim, nepristojnim, nemoralnim sadržajem i prikazima golotinje te govorom mržnje”.


U srpnju je PTA uputio posljednje upozorenje kineskoj aplikaciji TikTok i naredio joj da filtrira “opsceni” sadržaj i privremeno je blokirao aplikaciju Bigo Live kao i igru PlayerUnknown’s Battlegrounds, na što su odmah reagirali branitelji slobode izražavanja.

“Moralna policija je nemoralna”, istaknuo je Shahzad Ahmad, direktor aplikacije Bytes For All koji brani online prava. “Ako odrasle osobe biraju aplikaciju, država im ne može diktirati trebaju li je koristiti ili ne”.

“Osuđujemo ovo kršenje privatnosti”, dodao je i tu zabranu nazvao “potpuno smiješnom”.

Komentari