PAHOR UPUTIO PISMO CHARLESU MICHELU: Bosna i Hercegovina treba dobiti status kandidata za članstvo bez uvjeta

Pahor/Ranko Suvar / CROPIX

Predsjednik Slovenije Borut Pahor uputio je pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu u kojem poziva na brži proces proširenja na zapadni Balkan. Pahor je kazao kako smatra da Bosna i Hercegovina treba dobiti status kandidata za članstvo bez uvjeta.

Pahor je u svom pismu podsjetio predsjednika Michela na situaciju na zapadnom Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini. U svjetlu agresije Rusije na Ukrajinu i učinaka rata na europsku sigurnost, potvrđuje se važnost Europske unije kao jamca sigurnosti i stabilnosti, napisao je .

“Iako iskreno podržavam sve napore da se Ukrajini i Moldaviji daju status kandidata, sve više sam zabrinut zbog situacije na zapadnom Balkanu, za koji smo uvijek proglašavali europsku perspektivu, ali koji se sve više udaljava”, dodao je.

Istaknuo je situaciju u Bosni i Hercegovini.“U ovoj zemlji su najočiglednije negativne posljedice presporog procesa proširenja Europske unije i promjene u europskoj perspektivi. U ovakvoj situaciji rastu nacionalizam i tendencije promjene granica, a sve to dovodi do još veće nestabilnosti, što ugrožava sigurnost ne samo BiH i njenog neposrednog susjedstva, već i Europske unije“, pojasnio je.

Pahor smatra da je neophodno da BiH dobije status kandidata za članstvo bez uvjeta.

“Naravno da BiH treba ispuniti uvjete, ali redoslijed bi trebao biti drugačiji – dakle prvo dodjela statusa kandidata, a zatim ispunjenje uvjeta”, dodao je.

Uvjeren je da bi to ojačalo proeuropske snage u zemlji i dinamiku unutarnjeg prilagođavanja europskim normama.

Rekao da su potrebni koraci kako bi se Europska unija što prije proširila na zapadni Balkan.

“Albanija i Sjeverna Makedonija trebaju dobiti zeleno svjetlo za početak pregovora u lipnju, a Kosovo treba da dobije viznu liberalizaciju”, napisao je Pahor.

Smatra da je i za jedno i za drugo potrebna samo politička volja država članica, jer sve tri zemlje ispunjavaju sve uvjete za to. Također želi brži pregovarački proces s Crnom Gorom i Srbijom.

“Iskreno sam uvjeren da je Europska unija odgovor na sva pitanja zapadnog Balkana. Stoga vas molim da poduzmete konkretne korake ka bržem procesu proširenja na zapadnom Balkanu, posebno davanju statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu”, dodao je.

Pahor je o toj inicijativi prvi put govorio u veljači na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji. Predstavio ju je i na Sarajevo Business Forumu u svibnju i na sastanku lidera SEECP-a u Solunu, kojem je prisustvovao i predsjednik Europskog vijeća Michel. Predsjednik Pahor je inicijativu najavio poljskom predsjedniku Andrzeju Dudi kada je krajem veljače prihvatio njegov poziv da s nekim drugim europskim liderima potpiše pismo u kojem se poziva na status kandidata Ukrajine, priopćeno je iz Pahorovog ureda.

Komentari