Pahor i Janša podržavaju ideju o vojsci na granici s Hrvatskom zbog mogućeg porasta ilegalnih migracija

kremlin

Slovenski predsjednik Borut Pahor u srijedu je posjetio vojno-policijsku postrojbu na granici s Hrvatskom te podupro ideju vlade Janeza Janše o djelatnom uključivanju vojske u kontrolu granice zbog mogućeg porasta ilegalnih migracija.

Zbog koronakrize i njenih gospodarskih posljedica na područjima iz kojih dolaze ilegalni migranti doći će do povećanih pokušaja ilegalnih ulazaka u Sloveniju, kazao je Pahor, dodavši je stoga slovenskoj vojsci potrebno dati dodatne ovlasti kako bi pomagala policiji na granici.

Slovenski predsjednik rekao je da zato podržava prijedlog vlade o aktivaciji 37. članka zakona o obrani, koji je donesen u vrijeme velike migracijske krize 2015/2016. Njime se davanje policijskih ovlasti vojsci može odobriti ako za to rješenje u parlamentu glasuje najmanje dvije trećine prisutnih zastupnika.

“Ne treba zato čekati zadnji dan, onda kad bude već sasvim očito da je slanje vojske na južnu granicu neizbježno”, kazao je novinarima Pahor, koji je, s ministrom unutarnjih poslova Alešom Hojsom i ministrom obrane Matejem Toninom, posjetio mješovitu policijsko-vojnu postrojbu stacioniranu u selu  Breg pri Sinjem Vrhu, na dijelu međudržavne granice uz rijeku Kupu.



Slovenska vlada želi angažirati više vojnika

Taj dio granice, koji je i granica Schengenskog prostora, čuva od upada potencijalnih ilegalnih migranata oko 800 policajaca i 150 pripadnika vojske, no vojska za sada nema policijske ovlasti privođenja i ispitivanja migranata.

Nova bi slovenska vlada željela angažirati više vojnika, i to s policijskim ovlastima, na granici odakle iz BiH preko Hrvatske dolazi većina ilegalnih migranata, kako bi više policijskih službenika moglo biti preraspoređeno u unutrašnjosti države zbog kontrola u vrijeme epidemije Covida-19.

Tome se do sada protivila lijeva oporba, s argumentom da policija dobro kontrolira migrantske tokove, ali i sumnjom da bi vojska s policijskim ovlastima mogla djelovati i prema slovenskim državljanima, što vlada negira kao apsurdnu bojazan.

U slučaju da se parlament složi s aktivacijom vojske na zadaćama obrane granice, broj pripadnika vojske na granici podigao bi se na 500, kazao je ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, dodavši da južnu granicu treba štititi kako ukazuje potreba, te da se s time slažu i policija i lokalni stanovnici koji se boje migranata.

Komentari