Pada broj novozaraženih u Srbiji, Vlada ublažava mjere

Twitter

Broj zaraženih koronavirusom u Srbiji oscilira, ali je u padu, a stručnjaci ocjenjuju da ‘virus slabi’, pa se nastavlja postupno ublažavanje mjera, premda će cijela Srbija i ovog vikenda, trećeg zaredom, biti u dvodnevnoj karanteni uz policijski sat od petka u 18 do ponedjeljka u pet ujutro.

Prema zadnjim podacima Kriznog stožera, od četvrtka popodne do petka u 15 sati u Srbiji su testirane 3563 osobe, a koronavirus potvrđen je kod 207, što je za 45 više nego jučer, ali za 23 manje nego prije dva dana.

U zadnja 24 sata preminulo je još šestero pacijenata, što dosad čini ukupno 144 žrtve.

Zaraženih je diljem zemlje 7483, uz 1094 pacijenta koji su se oporavili od covida-19, te 6245 aktivnih slučajeva od kojih su na bolničkom liječenju 3164 pacijenta, a na respiratorima ih je 95.



Od početka epidemije 6. ožujka do petka 24. travnja testirano je ukupno 54.887 osoba.

Stručnjaci su već nekoliko dana ustrajni u tvrdnjama da virus slabi, te da je kod novozaražeih primjetna blaža klinička slika ili su, pak, asimptomatski slučajevi covida 19.

Sve su to razlozi da srbijanska Vlada iz dana u dana donosi odluke o postupnom ublažavanju preventivnih mjera, ali će unatoč tome i ovog vikenda cijela Srbija biti u karanteni i pod općom zabranom kretanja do ponedjeljka ujutro u pet sati.

Krizni stožer najavio je da će ublažavanje mjera početi od 27. travnja postupnim otvaranjm međugradskog prijevoza, zatim i tržnica u zatvorenom prostoru, a otvorit će se i frizerski i kozmetički saloni, teretane i fitnes klubovi.

Dodatno ublažavanje mjera bit će nastavljeno početkom svibnja, ali se zasad čini izvjesnim da će i sljedećeg vikenda, uz Međunarodni praznik rada, od 1. do 4. svibnja cijela Srbija ponovno biti u karanteni i pod policijskim satom u svrhu suzbijanja širenja koronavirusa.

Po podacima ministarstva pravosuđa, zabranu kretennja, policijski sat i mjere izolacije i samoizolacije u mjesec i pol prekršilo je više od 4780 osoba, a izrečene kazne, čija naplata je u tijeku, dodat će u državni proračun 211 milijuna dinara, odnosno oko 1,78 milijuna eura.

Komentari