Pad vojnog aviona na Filipinima, 45 poginulih

Zrakoplov C-130, flickr

U padu vojnog transportnog zrakoplova na Filipinima doštlo je do pogiblje 45 ljudi, uključujući ljude na tlu.

Vojni zrakoplov filipinskog ratnog zrakoplovstva srušio se i zapalio na jugu zemlje pri čemu su poginuli neki ukrcani vojnici, ali i civili na tlu, a pet pripadnika vojnog osoblja još uvijek se smatra nestalima.

U avionu je sveukupno bilo 96 ljudi te ih je pedesetak prebačeno u bolnicu. Dio vojnika iskočio je iz zrakoplova prije pada. Na tlu je poginulo dvoje civila, a četvero ih je ozlijeđeno. Ovo je ujedno i najgora vojna zračna katastrofa u zemlji nakon 30 godina.

Slike s mjesta nesreće prikazuju plamen i gusti crni dim koji se diže iz dijelova zrakoplova.



Avion je pokušao sletjeti u zračnu luku Jolo, ali je preletio pistu nakon čega se nije uspio ponovno podići te se srušio.

Zrakoplov je prevozio trupe koje su trebale sudjelovati u operacijama protiv pobunjenika na jugu Filipina.  Vojska protiv islamističkih militanata Abu Sayyafa i drugih frakcija vodi dugi rat. Prema izvještajima, nema naznaka napada na zrakoplov, no istraga je tek pokrenuta.

Riječ je o poznatom američkom zrakoplovu C-130 Hercules. Vojska raspolaže sa još tri ovakva transportna zrakoplova, a još je jedan novi u narudžbi.

Vrlo nedavno Filipnsko ratno zrakoplovstvo izgubilo je još jednu letjelicu. Riječ je bilo o helikopteru prilikom čijeg pada je poginulo šest ljudi.

Komentari