Oxfordsko cjepivo za koronavirus stvara snažan imunosni odgovor u starijih ljudi

Ilustracija Foto: Profimedia

Rani rezultati ispitivanja cjepiva za koronavirus koje je razvilo Sveučilište u Oxfordu u suradnji s AstraZenecom upućuju na to da ono rezultira snažnim imunosnim odgovorom među starijom populacijom koja se smatra najrizičnijom, objavio je u ponedjeljak Financial Times.

Vjeruje se da će ovo cjepivo biti prekretnica u borbi protiv novog koronavirusa, koji je dosad u svijetu ubio više od 1,15 milijuna ljudi, devastirao globalnu ekonomiju i zaustavio normalan život stanovnika u cijelom svijetu.

Oxfordsko cjepivo pokreće imunosni odgovor, rezultira stvaranjem antitijela i T-stanica koje se uspješno bore protiv koronavirusa među pripadnicima starijih dobnih skupina, piše Financial Times, pozivajući se na informacije dobivene od dviju osoba upoznatih s rezultatima.

Krvni testovi imunogenosti provedeni u podskupini starijih sudionika istraživanja poklapaju se s podacima objavljenim u srpnju, koji su pokazali da je cjepivo generiralo “snažnu imunosnu reakciju” u skupini zdravih odraslih osoba u dobi između 18 i 55 godina, piše FT.



Oxford i AstraZeneca još nisu reagirali na Reutersov zahtjev da komentiraju rezultate.

Očekuje se da će detalji ispitivanja biti uskoro objavljeni u nekom stručnom medicinskom časopisu, no Financial Times ne navodi o kojoj je publikaciji riječ.

FT ističe da pozitivna testiranja imunogenosti, sposobnosti poticanja imunosnog odgovora, ne jamče da će se cjepivo u konačnici pokazati sigurnim i učinkovitim kod starijih ljudi.

AstraZeneca, koja razvija cjepivo s istraživačima sa Sveučilišta Oxford, smatra se vodećom u utrci za proizvodnju cjepiva za covid-19.

Oxfordsko cjepivo

Očekuje se da će ovo cjepivo biti jedno od prvih među velikim farmaceutskim tvrtkama koje će dobiti odobrenje regulatornih tijela, zajedno s Pfizerovim i BioNTechnovim kandidatima.

Izvršni direktor Pascal Soriot u lipnju je rekao da će cjepivo vjerojatno pružati zaštitu oko godinu dana.

Cjepivo nazvano ChAdOx1 nCoV-19 ili AZD1222, napravljeno je korištenjem virusa obične prehlade nazvanog adenovirus koji je uzet od čimpanza, a potom je obrisano oko 20 posto njegovih “instrukcija”. To znači da je cjepivu nemoguće replicirati se ili uzrokovati bolest kod ljudi.

Razvili su ga znanstvenici sa Sveučilišta Oxford, a u travnju odobrili u AstraZeneci, tvrtki koja je preuzela posao optimiziranja testiranja i proizvodnje.

Britanski proizvođač lijekova dosad je potpisao nekoliko ugovora o opskrbi i proizvodnji cjepiva s tvrtkama i vladama širom svijeta, s obzirom na to da je sve bliže objavi izvješća o ranim rezultatima krajnjih faza kliničkih ispitivanja.

Kako u ponedjeljak piše list The Sun, osoblju londonskih bolnica rečeno je da bude spremno za primanje prve serije cjepiva koje su razvili Sveučilište Oxford i AstraZeneca Plc. List prenosi da je zaposlenicima bolnice, čije se ime ne navodi, rečeno da se pripremi za cijepljenje “u tjednu koji počinje 2. studenog”.

Komentari