OTPOR Organiziraju se protutalibanske snage na sjeveru zemlje, pozivaju na pomoć Zapada u opremi i oružju

Foto: Qaiso Marzada/Flickr

Na sjeveru Afganistana oformio se protutalibanski otpor, a njihov vođa poziva zapadne zemlje da im pomognu.

Ahmad Massoud je vođa gerilskog i mudžahedinskog pokreta u dolini Pandžšir, koji je pod vodstvom njegova oca desetljećima uspješno odolijevao sovjetskim i talibanskim napadima.

Tijekom ovog tjedna Massoud se u toj dolini na sjeveru zemlje sastao s ostalim afganistanskim vođama koji ne misle pristati na vlast talibana i s njima dogovorio pokreta otpora talibanima, piše RTL.

“Sada je ta zajednička borba bitnija nego ikad u ovim mračnim, napetim satima za moju domovinu”, napisao je Massoud u apelu koji je objavio  Washington Post.


Milijuni Afganistanaca su uz njih 

Tvrdi da su mu se u Pandžširu pridružili vojnici afganistanske vojske “zgroženi predajom svojih zapovjednika”, kao i bivši pripadnici afganistanskih specijalnih snaga.

“No treba nam više oružja, više streljiva, više opreme”, ističe Massoud, uvjeravajući da talibani predstavljaju prijetnju i izvan Afganistana.

“Pod kontrolom talibana, Afganistan će nesumnjivo postati baza radikalnoga islamističkog terorizma… a ovdje će se ponovno izmišljati zavjere protiv demokracija”, napisao je.

Massoud je pozvao Zapad da pruži potporu i oružje u borbi protiv talibana.

“Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici napustili su bojište, ali Amerika i dalje može biti ‘veliki arsenal demokracije’, kako je rekao Franklin D. Roosevelt kada je pritekao u pomoć zarobljenim Britancima prije ulaska SAD -a u Drugi svjetski rat”, napiso je Massoud i pozvao je ostale zapadne demokracije da pruže svoju poodršku.

Kaže kako zna da milijuni Afganistanaca dijele njihove vrijednosti i da su se toliko dugo borili za otvoreno društvo, u kojem bi djevojke mogle postati liječnice, tisak je mogao slobodno izvještavati, a mladi ljudi mogli su plesati i slušati glazbu ili prisustvovati nogometnim utakmicama na stadionima koje su nekad talibani koristili za javna pogubljenja. No, kaže da će sve to nestati ako talibani ponovno zavladaju.

“Bez obzira na to što se dogodi, moji suborci i ja branit ćemo Pandžšir. Naš moral je netaknut. Iz iskustva znamo što nas čeka. Ali trebamo više oružja, više streljiva i više zaliha. Mi i SAD imamo dugu povijest sačinjenu od zajedničkih ideala i borbi. Još mnogo toga možete učiniti kako biste pomogli cilju slobode. Vi ste nam jedina preostala nada”, napiso je u svome apelu vođa otpora talibanima.

Komentari