Otok uzburkao odnose između Francuske i Velike Britanije; Svi su u strahu da situacija ne eskalira u otvoreni sukob

Britanci su poslali dva vojna broda a francuski ribari sa stotinama brodova blokirali otok. Traju pregovori a svi su u strahu da situacija ne eskalira u otvoreni sukob.

Otok Jersey koji se nalazi 23 kilometra od francuske obale i 140 kilometara od britanske obale uzburkao je odnose među dvjema državama. Nova pravila nakon Brexita dovela su do smanjenja broja ribolovnih dozvola za Francuze.

Nakon što je London potvrdio takvu odluku iz Pariza su najavili kako će otoku isključiti struju. Britanci su poslali dva vojna broda a francuski ribari sa stotinama brodova blokirali otok. Traju pregovori a svi su u strahu da situacija ne eskalira u otvoreni sukob.

“Razlog zbog kojeg smo stvarno ljuti na njih je taj što su ribolovne dozvole došle s tehničkim ograničenjima koja su se razlikovala za svakog ribara, a ta su ograničenja potpuno nezakonita i krše ugovor o Brexitu i pregovore. Zašto to rade?”, rekao je Hugo Lehuby, predstavnik francuskog Odbora za ribolov.



“Ako imaju problem s podacima koje im je dostavio njihov administrator, neka se obrate svojoj Vladi, a ne da drže Jersey pod opsadom”, poručio je Don Thomspon, predsjednik udruge ribara iz Jerseyja.

Komentari