Osnivač Amazona odletio u svemir, sada je službeno i najbogatiji čovjek u svemiru

flickr

Osnivač Amazona i najbogatiji čovjek svijeta Jeff Bezos danas je postao drugi milijarder na svijetu koji se vinuo prema svemiru, nakon savršenog leta raketom New Shepard.

Nakon što je milijarder Richard Branson prije desetak dana poletio do ruba svemira, Jeff Bezos ide korak dalje, javlja Zimo.hr.

Bezos se još jučer pojavio na nekoliko intervjua zajedno s bratom Markom i još dvoje putnika na rub svemira, 82-godišnjom Wally Funk (koja će tim letom postati najstariji astronaut u svemiru) te nizozemskim tinejdžerom Oliverom Daemenom (koji će postati najmlađi astronaut u svemiru i koji je prvi putnik koji je platio let raketom tvrtke Blue Origin).

Njih četvero na rub svemira poletjet će iz zabačenog postrojenja Launch Site One, u pustinji na zapadu Teksasa.



Za razliku od leta Richarda Bransona na rub svemira, Bezos će se s društvom vinuti čak 21 kilometar više, odnosno na visinu od gotovo 106 kilometara iznad površine Zemlje. Isto tako, Bezos nije današnji datum odabrao za let tek tako, već na današnji dan pada i obljetnica “velikog skoka za čovječanstvo”, odnosno prvog hoda čovjeka na Mjesecu (Neil Armstrong, misija Apollo 11, 20. srpnja 1969.).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

Posada New Sheparda provest će nekoliko minuta izvan Karmanove linije, međunarodno priznate granice između Zemljine atmosfere i svemira, na 100 kilometara nadmorske visine, dok letjelica doseže vrhunac na 106 kilometara.

Moći će se diviti zakrivljenosti planeta – i crnini ostatka svemira – s velikih prozora koji čine trećinu površine kabine.

Bezos je tijekom niza intervjua u ponedjeljak poručio da se današnjim letom radi na utiranju puta za letove u svemir idućih generacija, koje će postići nove nevjerojatne stvari zbog kojih će se poboljšati stvari i na Zemlji.

Mogao sam doći na ovaj let kao šef Amazona i to bi također bilo u redu. Doista vjerujemo da je je ovaj let siguran. Prijatelji su mi govorili da zašto nisam pričekao drugi ili treći let, zašto sam morao ići baš sad?, rekao je Bezos za CNN.

Mi znamo da je let siguran, a ako nije siguran za mene, nije siguran ni za koga, dodao je.

Blue Origin iza sebe dosad ima 15 uspješno obavljenih letova raketom New Shepard na rub svemira i ovo će biti njegov prvi let s ljudskom posadom te ujedno i povijesna prekretnica za tu tvrtku.

Komentari