Osmi hrvatski kontingent preuzeo borbeni položaj u Poljskoj

Foto: L. Burtica/MORH

Na vojnom poligonu Bemowo Piskie u Republici Poljskoj izvršena je primopredaja dužnosti između zapovjednika 7. i 8. hrvatskog kontigenta, bojnika Ive Koščevića i satnika Daria Bilješkovića.

Borbena grupa nalazi se pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država u kojoj, uz američke i hrvatske snage, sudjeluju i pripadnici oružanih snaga Rumunjske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Svečanoj ceremoniji primopredaje dužnosti prisustvovali su zapovjednik borbene grupe NATO ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj pukovnik Craig Broyles, zatim zapovjednici kontingenata Rumunjske i Ujedinjenog Kraljevstva te zamjenik zapovjednika vojnog poligona Bemowo Piskie.

Pukovnik Broyles zahvalio se pripadnicima 7. hrvatskog kontingenta na sudjelovanju u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti istaknuvši kako su uspješno odradili zadaću unatoč izazovima vezanim uz bolest COVID-19 kao i činjenici da su obuku provodili u hladnim zimskim uvjetima.



Isto tako, poželio je pripadnicima 8. hrvatskog kontingenta uspješan rad i boravak u Republici Poljskoj.

U svom obraćanju zapovjednik 7. hrvatskog kontingenta, bojnik Koščević rekao je kako je ponosan na činjenicu da su u teškim uvjetima ispunili sve dodijeljene zadaće te je poručio pripadnicima 8. hrvatskog kontingenta: “Učite od drugih, izmjenjujte iskustva, pokažite svoja znanja i sposobnosti, pokažite najbolje od hrvatskog vojnika. Budite na ponos Domovini”.

Zapovjednik 8. hrvatskog kontingenta zahvalio se prethodnom kontingentu na njihovom doprinosu te je istaknuo kako je 8. hrvatski kontingent spreman za izvršenje svih zadaća unutar Borbene grupe.

“Ovdje smo svi zajedno i uvijek možete računati na nas”, rekao je satnik Bilješković.

8. hrvatski kontingent broji 80 pripadnika, od čega šest pripadnica. Glavninu snaga čine pripadnici Topničko-raketne bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Hrvatski kontingent ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence) nalazi se u sastavu međunarodne Borbene grupe s misijom pružanja vatrene potpore Borbenoj grupi.

Osnovno naoružanje koje hrvatski kontingent koristi je samohodni višecjevni bacač raketa “Vulkan M-92”. Podsjetimo, Borbena grupa nalazi se pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država u kojoj, uz američke i hrvatske snage, sudjeluju i pripadnici oružanih snaga Rumunjske i Ujedinjenog Kraljevstva. Borbena grupa nalazi se u sastavu 15. mehanizirane brigade vojske Republike Poljske, a razmještena je na vojnom poligonu Bemowo Piskie na sjeverozapadu Republike Poljske.

 

Komentari