Orban uvjeren u Trumpovu pobjedu: To će biti udarac za one koji na Uniju gledaju kao zajednicu izgrađenu oko njezinih institucija

Viktor Orban Foto: Flickr

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u petak da je uvjeren u pobjedu Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima u studenome i dodao da nema plana B ako ishod bude drugačiji.

“Jedini razlog zbog kojeg sjedim ovdje nakon što sam u politici proveo 30 godina jest to što uvijek vjerujem u svoj plan A”, izjavio je Orban u razgovoru za Reuters.

“Imamo izuzetno dobre odnose s Trumpom. Razina otvorenosti i prijateljstva i međusobnog pomaganja bit će niža (ako pobjedi kandidat demokrata Joe Biden). No, moja računica je OK. On (Trump) će pobijediti!”.

Orban je ranije ovaj tjedan podržao Trumpa, rekavši da njegov demokratski suparnik provodi “moralni imperijalizam” u svijetu.



Mađarski premijer se sukobljavao s administracijom bivšeg demokratskog predsjednika Baracka Obame zbog onoga što kritičari nazivaju erozijom demokratskih standarda u njegovoj zemlji.

Upitan kako će Trumpova pobjeda utjecati na EU, Orban je rekao da će to biti udarac za one koji na Uniju gledaju kao zajednicu izgrađenu oko njezinih institucija.

“No, ako vjerujete da EU nije ništa drugo nego zajednica država članica, Trump je OK, daleko najbolji”.

Dodao je da će, ako Trump dobije izbore, EU morati normalizirati trgovinske odnose sa SAD-om i riješiti pitanje trajne američke vojne prisutnosti u Europi.

“EU je u velikom trgovinskom suficitu sa SAD-om. Američki predsjednik uvijek ističe da bi ga htio smanjiti promjenom regulative. U osnovi, carina. To je u zraku, to nije fiksirano”, rekao je Orban.

Podržao je prijedlog Poljske da se ondje prebace vojnici koji se povlače iz Njemačke, ali je dodao da to nije nužno Mađarskoj jer nije suočena s izravnom prijetnjom Rusije.

Orban je istaknuo da će Mađarska ispuniti zahtjev NATO-a, koji Trump snažno podupire, da izdvaja dva posto BDP-a za obranu. Upitan koliko za to treba vremena, Orban je rekao “ne više od pet godina”.

Komentari