Orban: Središnja Europa donijela je novu energiju u EU, isto to će donijeti i Srbija

Mađarski premijer Viktor Orban sastao se s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Orban je Srbiju nazvao ključem stabilnosti regije, dok je Vučič međudržavne odnose nazvao najboljima u povijesti.

U okviru radnog posjeta mađarskog izaslanstva Srbiji održan je ekonomsko-gospodarski forum dviju država.

“Srbija je ključ stabilnosti regije i bez njezina članstva u Europskoj uniji to neće ostvariti ni ostale zemlje Zapadnog Balkana, što trebaju shvatiti u Bruxellesu”, poručio je u Orban poslije sastanka sa Vučićem.

Na zajedničkoj konferenciji za medije Orban je naglasio kako Mađarska nedvojbeno podržava Srbiju na putu ka EU. Dodaje i kako “bez snage Srbije i Zapadnog Balkana ni Mađarska neće biti sigurna”.



“Možete računati na Mađarsku. Mađarska računa na Srbiju”, poručio je Orban u Beogradu.

Govoreći o pristupanju Srbije Uniji rekao je kako su na Zapadu u posljednjem desetljeću mogli vidjeti da “put ne vodi samo gore”, već može krenuti i u obrnutom smjeru. Smatra kako će EU, ako se ne proširi, postati nestabilna kao i njezino susjedstvo. Ističe kako je središnja Europa donijela je novu energiju u EU te da će je isto tako donijeti i Srbija.

Odnose dviju država Vučić je ocijenio je kao “apsolutno najbolje u dosadašnjoj povijesti”, a Orbana je nazvao “pravim prijateljem Srbije”.

“Mnogi govore da podržavaju pristupanje Srbije Uniji, ali malo zemalja tako hrabro i otvoreno, čak i kad zbog toga trpe kritike, čini kao što to činite Vi”, rekao je Vučić Orbanu.

Rekao je i kako je Orbanova vlada pridonijela iznimnim odnosima s Mađarima u Vojvodini, te da “međuetnički incidenti gotovo i ne postoje”. Također je istaknuo kako je Mađarska s 13. dospjela na 5. mjesto liste trgovinskih partnera Srbije te da je ekonomska razmjena u 2020. godini dosegnula skoro dvije milijarde eura.

 

Komentari