ORBAN OŠTAR I NEUSTRAŠIV: Mi Mađari nismo miješane rase i ne želimo takvi postati. Takve zemlje su ostale bez nacije

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Od mađarskih opozicijskih stranaka, do političara diljem Europe, svi su zgroženi mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i njegovim posjetom Rumunjskoj gdje je dao uznemirujući govor o rasama.

“Mi Mađari nismo miješane rase i ne želimo takvi postati. Zemlje u kojima se dogodilo miješanje rasa ostale su bez nacije“, rekao je Orban koji, unatoč sličnim oštrim tvrdnjama vezanih uz migracije, do sada nije išao u krajnost kao što je miješanje rasa.

Alin Mituta, rumunjski eurozastupnik na Twitteru je rekao kako je Orban sumanut i opasan, kao i njegov govor o rasnoj ili etničkoj čistoći, upozoravajući kako su regije srednje i istočne Europe vrlo mješovite.

Opalio i po Ukrajini
“Zgrožena sam Orbanovim govorom. Njegove izjave podsjećaju na vrijeme koje bismo svi željeli zaboraviti. On zaista pokazuje prave boje režima“, kritizirala je Orbana i europarlamentarka Katalin Cseh iz mađarske opozicijske, centrističke stranke Momentum.



Otprije poznat po kritici podrške Ukrajini, svađe sa Zelenskim tijekom svoje izborne kampanje i zabrane tranzita vojne pomoći Ukrajini preko svog teritorija, Orban u Rumunjskoj nije propustio ponovno kritizirati pomaganje napadnutoj zemlji.

“Što NATO daje modernije oružje Ukrajincima, Rusi će više gurati liniju fronta prema naprijed. Davanje oružja je produljivanje rata“, rekao je u Rumunjskoj Orban koji je i ranije govorio o tome kako se trebaju zaustaviti sankcije i krenuti govoriti o mirovnim pregovorima.

Orban je u govoru također govorio i o padu Zapada i desetljeću opasnosti, neizvjesnosti i rata, prenosi Dnevno.

 

 

Komentari