Orban: Mađarska ne može podržati planirani osmi paket sankcija Europske unije protiv Rusije

Foto: Twitter

Mađarska ne može podržati planirani osmi paket sankcija Europske unije protiv Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu ako one sadrže energetske sankcije, rekao je u četvrtak predstojnik ureda premijera Viktora Orbana.

Europska komisija predložila je u srijedu nove sankcije protiv Rusije, uključujući strože trgovinske sankcije, proširenje popisa sankcioniranih pojedinaca i ograničenje cijene ruske nafte za treće zemlje.

Predložene sankcije ne uključuju strože mjere među kojima je i zabrana uvoza ruskih dijamanata, koju zahtijevaju Poljska i baltičke države.

Međutim države EU-a moraju biti jednoglasne pri proglašavanju sankcija, a Orban je bio glasan kritičar rekavši u ponedjeljak da su se sankcije ‘obile o glavu’ podizanjem cijena energenata i zadavanjem udarca europskim gospodarstvima.



– Mađarska je već puno učinila da održi europsko jedinstvo, ali ako su u paketu i energetske sankcije ne možemo i nećemo to podržati, rekao je Gergely Gulyas na brifingu s novinarima.

– Čekamo konačan potpuni popis sankcija i tad možemo pregovarati o tome. Mađarska ne može podržati energetske sankcije, ponovio je.

Mađarska vlada također pregovara s Europskom komisijom kako bi osigurala milijarde eura u europskim fondovima koji su blokirani zbog zabrinutosti u pogledu vladavine prava.

Gulyas je rekao kako očekuje da će sporazum biti potpisan, jer je Budimpešta spremna ispuniti zahtjeve Komisije.

Komentari