Orban ipak čestitao Bidenu na izbornoj pobjedi: Želim vam dobro zdravlje…

Viktor Orban Foto: Flickr

Mađarski premijer čestitao je u nedjelju novoizabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu na izbornoj pobjedi, javila je agencija MTI, dan nakon što je to učinio veliki broj svjetskih čelnika ali ne i Viktor Orban.

“Dopustite da vam čestitam na uspješnoj predsjedničkoj kampanji. Želim vam dobro zdravlje i nastavak uspjeha u ispunjavanju vaših dužnosti”, kaže se u Orbanovoj čestitki.

Orban je podupirao dosadašnjeg predsjednika Donalda Trump u novoj utrci za Bijelu kuću.

Američki Nacionalni javni radio (NPR) zabilježio je ranije dvije europske reakcije – dok je većina europskih čelnika čestitala Bidenu to nije učinio i Janez Janša, premijer zemlje u kojoj je rođena Trumpova supruga Melanija, kao ni Orban.



Umjesto toga Janša je u svojoj reakciji na Twitteru napao medije porukom da su oni, a ne neko službeno tijelo objavili pobjednika dodajući da su uloženi prigovori na prebrojavanje glasova o kojima se sudovi još nisu izjasnili.

NPR navodi da je protuimigrantski konzervativac Janša, populist Trumpova stila, podržao Trumpa prije izbora i veselio se kad je Trump preuranjeno proglasio svoju pobjedu.

Još jedan Trumpov saveznik mađarski premijer Viktor Orban u subotu također nije čestitao Bidenu, pisao je NPR. Origo, provladin medij koji je pod kontrolom Orbanovih saveznika, opremio je vijesti iz SAD-a naslovom “Kaos u Americi”.

Lokalni mediji su zamijetili i da je Orban jedini lider središnje Europe koji nije u subotu čestitao Bidenu.

Komentari