Oporbeni demokrati predložit će rezoluciju za ograničavanje Trumpovih ratnih ovlasti u Iranu

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi najavila je da će Predstavnički dom ovaj tjedan predložiti i glasati o rezoluciji o ratnim ovlastima kako bi ograničili vojne akcije predsjednika Donalda Trumpa prema Iranu.

“Ova rezolucija slična je onoj koju je predložio senator Tim Kaine u Senatu”, izjavila je Pelosi u nedjelju navečer.

“Njome se ponovno uspostavlja davno uvedena nadzorna odgovornost Kongresa davanjem ovlasti da – ne bude li poduzeta daljnja akcija Kongresa – vojna neprijateljstva administracije prema Iranu prestaju unutar 30 dana”, kazala je.

Rezoluciju će vjerojatno odobriti Donji dom pod vodstvom demokrata, no izgledi za njezino odobravanje manje su sigurni u Senatu koji je pod kontrolom republikanaca, od kojih mnogi podržavaju njegove akcije u Iranu.



Irački parlament pozvao je SAD i druge strane snage da odu, dok ogorčenost zbog američkog ubojstva vodećega iranskoga generala u petak raste, a Trump sve glasnije prijeti napadima na iranska kulturna središta u slučaju iranske odmazde.

Trump također prijeti sankcijama protiv Iraka te kaže, budu li američki vojnici morali otići, iračka vlada morat će platiti Washingtonu za cijenu tamošnje “iznimno skupe” zračne baze koju su izgradili Amerikanci.

Komentari