Oporba bojkotira izbore u Venezueli

profimedia

Venezuela u nedjelju glasa na parlamentarnim izborima za koje se očekuje da će učvrstiti moć predsjednika Nicolasa Madura i dodatno oslabiti njegovog oporbenog protivnika Juana Guaidoa koji predvodi bojkot izbora.

Pobjeda će Madurovoj Socijalističkoj stranci dati kontrolu nad proširenom nacionalnom skupštinom s 227 zastupnika, jedinom institucijom koja još nije u njegovim rukama.

‘Dan je stigao. Bili smo strpljivi’, poručio je u subotu Maduro iz predsjedničke palače Miraflores. Izbori u nedjelju odvijaju se pet godina nakon što je oporba velikom pobjedom preuzela kontrolu nad parlamentom.

37-godišnji Guaido pozvao je na bojkot jer izbori nisu ‘slobodni i pravedni’. Prozvao ih je ‘prijevarom’.


‘Madurov cilj ni nije dobiti legitimnost’, rekao je ovaj tjedan taj oporbeni čelnik kojeg podržavaju Sjedinjene Države u razgovoru za agenciju France Presse.

Guaido i njegovi saveznici od ponedjeljka planiraju tjedan dana dug referendum na kojem će tražiti podršku javnosti za produženje mandata trenutnog sastava nacionalne skupštine dok se ne održe transparentni izbori.

Rezultati tog glasanja neće biti pravno obvezujući jer Maduro ima kontrolu nad državnim institucijama, uključujući vrhovni sud i moćnu vojsku.

Izbori u nedjelju održavaju se u vrijeme duboke političke i ekonomske krize, pa analitičari smatraju da će zbog apatije birača izlaznost biti oko 34 posto ili manje.

SAD, Europska unija i dio latinoameričkih država dugo optužuju Madura za tu krizu, kao i za diktatorsko vladanje i loše upravljanje.

Njegovu pobjedu pozdravit će saveznici Rusija i Kina koje mu pomažu u zaobilaženju američkih i europskih sankcija.

Komentari