OPET NOVI VIRUS? U Sloveniji se pojavila zečja groznica, oboljelo 27 osoba

Pixabay

Nakon koronavirusa i virusa Zapadnog Nila izgleda da se pojavila još jedna zarazna bolest. Naime, na sjeverozapadu Slovenije zabilježen je povećan broj slučajeva tzv. zečje groznice (tularemije). To je rijetka bolest, zoonoza koja se sa životinja prenosi na ljude.

U lipnju i srpnju potvrđeno je 27 slučajeva zečje groznice i to na području općina Kobarid, Soča, Nova Gorica i nekoliko drugih zajednica u tom dijelu Slovenije.

Većina oboljelih su hospitalizirani.

To je povećan broj slučajeva tularemije u odnosu na razdoblje od 1990. do 2020. kada su  bila zabilježena 42 slučaja oboljelih od te bolesti, objavio je slovenski Zavod za javno zdravlje.



Što uzrokuje zečju groznicu?

Uzročnik bolesti je bakterija Francisella tularensis kojom se ljudi obično zaraze preko ugriza zaraženog krpelja, a izvor zaraze može biti i putem pitke vode onečišćene izlučevinama glodavaca te izravnim dodirom sa živom ili poginulom životinjom.

Prema mišljenju infektologa, posredna infekcija preko sanitarno neispravne vode je ove godine glavni razlog male epidemije te bolesti, ali i neuobičajeno velik broj glodavaca u prirodi.

Prisutnost bakterije potvrđena je u tom dijelu Slovenije u vodi iz triju privatnih vodovoda namijenjenih vlastitoj opskrbi.

Sanitarni i zdravstveni stručnjaci su do daljnjega preporučili da se za piće u pogođenim krajevima ne koristi voda iz vodovoda i instalacija koji nisu adekvatno čišćeni i održavani.

Komentari