Ogromna apstinencija birača omogućila Maduru da osvoji većinu u parlamentu

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro osvojio je parlament, posljednju instituciju vlasti koja mu je nedostajala da učvrsti svoju hegemoniju pobijedivši na parlamentarnim izborima koje su snažno bojkotirali oporba, birači, a međunarodna organizacija odbacuje njihovu valjanost.

Koalicija koja podupire predsjednika Madura, Veliki domoljubni pol,  osvojila je 67,7 posto glasova od 5,2 milijuna glasača, objavila je predsjednica Nacionalnog izbornog povjerenstva (CNE), Indira Alfonzo, prenose agencije u ponedjeljak.

Dio oporbe koji je izišao na izbore dobio je 18 posto, rekla je.

Vodeći čovjek oporbe Juan Guaido, koji Madurovu vlast smatra nezakonitom, pozvao je birače na bojkot.



Predsjednica CNE-a nije navela kako će biti raspoređeno 277 mjesta u parlamentu na izborima na koje je bilo pozvano 20 milijuna upisanih birača.

Izborna apstinencija iznosila je 69 posto jer su birači poslušali poziv vodećih oporbenih stranaka “da ostanu kod kuće”.

Guaido, koji se proglasio prijelaznim predsjednikom i u tome ima podršku više od 50 zemalja na čelu sa Sjedinjenim Državama, poručio je da je “masovna apstinencija očita (…) Venezuela je okrenula leđa Maduru i njegovoj izbornoj prevari”.

Na izborima 2015. oporba j eokončala hegemoniju ‘chavista’, stranke pokojnog predsjednika Huga Chaveza kojemu je Maduro nasljednik i odziv je tada iznosio 71 posto.

“To što se danas događa u Venezueli je farsa, nisu izbori”, napisao je u nedjelju američki državni tajnik Mike Pompeo na Twitteru i poručio “Rezultati koje iznosi nezakoniti režim Nicolasa Madura ne odražavaju volju venezuelskog naroda”.

Osim Washingtona i Organizacija američkih država objavila je u nedjelju da ne priznaje valjanost izbora, a Europska unija je rekla da izbori nisu “transparentni” ni “vjerodostojni”.

Venezueli su Sjedinjene Države nametnule sankcije kako bi narod svrgnuo Madura, nasljednika populista, socijalista Huga Chaveza (1999.-2013,), a embargo na naftu od travnja 2019. posebno je pogodio tu državu s golemim zalihama nafte.

Gušena galopirajućom inflacijom od 4.000 posto na godinu, paralizirana beskrajnim redovima za gorivo, s manjkavom opskrbom plina i vode, stalnim nestašicama struje, Venezuela je na koljenima.

Juan Guaido, predsjednik parlamenta od 2015. ipak poziva na “proširenje” sankcija. U ponedjeljak počinje narodno izjašnjavanje na koje se on želi osloniti kako bi produljio svoj mandat na čelu parlamenta koji istječe 5. siječnja.

Odlukom da blokira izbore koje smatra namještenima, Guaido ponovno računa na javno izjašnjavanje kojega je ishod neizvjestan, o taj čelnik oporbe, koji je u međuvremenu izgubio popularnost, i dalje je optimističan.

Nicolas Maduro je pozvao oporbu da “odbaci ekstremistički put” i da se narod ujedini kako bi jedinstveno zatražio ukidanje sankcija od nove vlade koju će formirati izabrani američki predsjednik Joe Biden.

Komentari