Održan sastanak Čovića i Schmidta razgovarano o Izbornom zakonu, preglasavanju Hrvata i pravosuđu BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sastao se s novoizabranim visokim međunarodnim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

Čović je izrazio očekivanje da će se izmijeniti Izborni zakon te otkloniti mogućnost preglasavanja Hrvata i otvoriti put k Europskoj Uniji.

Prema priopćenju HDZ-a BiH, Čović je ocijenio ključnim da se u ovoj neizbornoj godini napravi napredak između političkih predstavnika triju naroda. Istaknuo je da je imperativ izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnom reformama ostvariti jednakopravnost triju konstitutivnih naroda.

“One će pružiti prijeko potreban iskorak i institucionalno zaštititi jednakopravnost i legitimno predstavljanje. Krajnje je vrijeme da otklonimo postojeće diskriminacije prema svim žiteljima u našoj domovini i do kraja stabiliziramo dijalog”, rekao je Čović.



Nakon više presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu kojima se inzistira na otklanjanju diskriminacije predstavnika manjina te mogućnost kandidirati na vodeće pozicije u državi, vodeće hrvatske i bošnjačke stranke već mjesecima bezuspješno razgovaraju o izmjenama Izbornoga zakona BiH.

Istodobno odlukom Ustavnoga suda BiH naloženo je da se zajamči legitimno političko predstavljanje, odnosno prekine s praksom preglasavanja manje brojnih naroda kao što je to bio slučaj s izborom Željka Komšića.

Konsenzus Hrvata i Bošnjaka nije postignut ni nako desetak sjednica.

Osim izbornog zakona Čović je prilikom sastanka sa Schmidtom izrazio zabrinutost zbog “ozbiljnih političkih nasrtaja na nezavisnost i funkcioniranje pravosudnih institucija”.

Pri tome je upozorio na pokušaj smjene glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, čiju smjenu traži vodeća bošnjačka stranka SDA, te izrazio prigovor zbog pritisaka na rad Suda BiH, zloporabu Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH.

Komentari