Odnosi SAD-a i Rusije na najnižoj razini od Hladnog rata, Kremlj povukao ambasadora!

kremlin

Nedavni odgovor novoga američkog predsjednika Joea Bidena da “Putina smatra ubojicom” uzburkao je ionako napete odnose SAD-a i Rusije, a predsjednik Vladimir Putin na to je samo kratko odgovorio kako je “onaj tko tako govori i sam takav”.

Zatim je, kako je rekao “bez ironije”, zaželio Bidenu “sreću i zdravlje. Dodatno, hitno je pozvao svog ambasadora u Washingtonu Anatolija Antonova da dođe u Moskvu na konzultacije, kako bi se vidjelo što i kako dalje s Amerikom i Bidenovom administracijom, koje će, kako je lakonski odgovoreno iz Lavrovljeva ministarstva, “trajati koliko bude trebalo”.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora Dume Konstantin Kosačov izjavio je da Bidenova kvalifikacija predstavlja “prekretnicu u američko-ruskim odnosima”. Naime, objavljeno je da će Antonov razgovarati s više dužnosnika i obići više institucija, a naći će se i sa zastupnicima Dume.

Istodobno je Rusija objavila potpuni prekid vojnih pregovora i suradnje s NATO-om. Odnosi ne mogu biti gori nego što su danas. U posljednjoj etapi Trumpova mandata američko-ruski odnosi smatrani su najgorima od završetka hladnog rata, ali se sada pokazalo da mogu pasti još i niže. Odmah nakon pobjede Joe Bidena na izborima Kremlj je pokazao otvorenu indignaciju, a Putin je bio jedan od posljednjih lidera koji mu je, više od mjesec dana nakon izbora, čestitao na pobjedi, naslađujući se kaotičnoj situaciji koja je tada vladala u SAD-u.



Neprijatelj broj 1

Nedavno je Bijela kuća u svojoj strategiji Rusiju ponovno proglasila “neprijateljem broj 1” te uvela još jedne nove sankcije zbog trovanja i zatvaranja oporbenog političara Alekseja Navaljnog, a CIA je ponovno optužila Moskvu za umiješanost i u posljednje predsjedničke izbore, što je Biden komentirao riječima da će “Putin za to platiti”. Kremlj je demantirao te optužbe, da bi prije nekoliko dana Joe Biden potpuno zasolio izjavom o “Putinu ubojici”.

Konstantin Kosačov rekao je da “opoziv ambasadora ne mora biti i posljednji korak koji će Rusija učiniti” te da imaju još toga na raspolaganju, pogotovo ako ne dođe do isprike s američke strane. “Ovakva izjava je nedopustiva od državnika takva ranga. To je neprihvatljivo”, izjavio je Kosačov.

Andrej Turčak, potpredsjednik Vijeća Federacije i sekretar Glavnog vijeća vladajuće proputinovske Ujedinjene Rusije, rekao je da je ta Bidenova izjava “uvreda i rukavica u lice cijeloj Rusiji”, ali i iskaz političkog sljepila te dokaz “starosne demencije američkog političkog vodstva” i zadnji stupanj agresije izazvane bespomoćnošću.

Turčak je ustvrdio da je SAD u velikim problemima jer je Rusija uspješnija u svemu – od borbe s pandemijom do toga da je rusko cjepivo Sputnjik V najefikasnije na svijetu. “Kod nas vladaju obiteljske vrijednosti, a kod njih rodna i transrodna ideologija. Mi imamo Krim, a SAD je pred raspadom. O rejtingu koji Vladimir Putin uživa kod Rusa Joe Biden ne može niti sanjati”, poručio je Turčak.

‘Slijepa ulica’

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskoga Ministarstva vanjskih poslova, izjavila je da su rusko-američki odnosi u slijepoj ulici te da treba vidjeti koliko će SAD i dalje inzistirati i riskirati degradacijom tih veza. Glasnogovornica Bijele kuće, Jen Psaki, odgovorila je na povlačenje ruskog ambasadora riječima da će nova administracija voditi drugačiju politiku prema Rusiji nego njihovi prethodnici te da će Biden uvijek govoriti otvoreno i izravno sve što Putina ide, a pogotovo da će SAD odgovoriti na sve poteze Rusije koji idu u smjeru destabilizacije SAD-a.

Po novoj strategiji SAD-a prema Rusiji, Bijela kuća će ponovno inzistirati na pitanjima ljudskih prava te građanskih i političkih sloboda u Rusiji, na što je Kremlj, pogotovo nakon velikih i masovnih antikremaljskih prosvjeda prodemokratske oporbe, osobito alergičan. Zbog zatvaranja Alekseja Navaljnog Washington je već dva puta uvodio sankcije protiv Rusije, odnosno nekih pripadnika političke i poslovne elite, te oko toga želi koordinirati svoju politiku s Bruxellesom, što posebno izaziva uznemirenost u Moskvi. Podsjetimo da su i odnosi EU i Rusije na najnižoj točki od raspada SSSR-a, piše Jutarnji list.

Komentari