Odluka francuskog regulatora: Google mora medijskim kućama platiti objavu sadržaja

Pixabay

Google mora platiti francuskim izdavačkim kućama i novinskim agencijama objavu sadržaja koji su kreirale, odlučio je u četvrtak L’autorité de la concurrence, francuski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja.

“Googleova praksa nanijela je ozbiljnu i izravnu štetu medijskom sektoru, a ekonomska je pozicija izdavača i novinskih agencija ionako krhka”, stoji u priopćenju francuskog regulatora L’autorité de la concurrence. Regulator je pokrenuo postupak na temelju žalbe udruženja francuskih izdavača.

Dužnosnik Google France je izjavio: “Budući da je zakon o autorskom pravu u Francuskoj stupio na snagu prošle godine, pokrenuli smo angažman s izdavačima kako bismo povećali našu podršku i ulaganje u vijesti. Mi ćemo u potpunosti poštovati odluku Regulatora dok ju razmatramo i nastaviti s navedenim pregovorima”.

Američka tehnološka kompanija obećala je prošle godine da u skladu s novim europskim zakonima o autorskim pravima više neće Francuzima u rezultatima pretraživanja prikazivati isječke vijesti europskih izdavača.



L’autorité de la concurrence je naredilo Googleu da pregovara “u dobroj vjeri” s francuskim izdavačima i medijskim servisima o naknadama za pravo objave koje treba platiti za medijski sadržaj. Francuski regulator traži da pregovori budu gotovi za tri mjeseca te inzistira da moraju rezultirati shemom “naknade” za izdavače.

“Ovo je važan korak prema učinkovitoj primjeni izdavačkih prava”, izjavio je francuski ministar kulture Franck Riester reagirajući na odluku Regulatora. “Neki su željeli da ovo pravo ostane mrtvo slovo na papiru. Pogriješili su”, dodao je.

“U rujnu je Google objavio da više neće objavljivati male izvatke članaka ispod web-linkova, umjesto da s medijima pokrene pregovore o nadoknadama za pravo na objavu kako traži uredba Europske komisije donesena u travnju 2019. godine. Izdavači i novinska agencija AFP tada su podnijeti žalbu L’autorité de la concurrence tvrdeći da Google svojim ponašanjem zlorabi svoj položaj moćnog pretraživača.

Francuska bi trebala postati prva zemlja u kojoj su izdavači uspjeli iznuditi Googleu plaćanje za njihov sadržaj.

Uredba EK traži da je sve zemlje članice inkorporiraju u svoje zakonodavstvo u roku od dvije godine, prenosi Jutarnji.

Komentari