Odbjegli afganistanski predsjednik sa sobom je odnio velike količine novca

Foto: Pixabay

Afganistanski predsjednik koji je jučer pobjegao pred talibanima, sa sobom je odnio velike količine novca iz države, tvrdi rusko veleposlanstvo.

Prema objavi ruskog veleposlanstva u Kabulu, afganistanski predsjednik Ašraf Gani pobjegao je iz zemlje s četiri automobila i helikopterom punim gotovine te je morao dio novca ostaviti jer nije sve stalo.

Gani je objavio kakoje otišao jer je htio izbjeći daljnje krvoproliće. Za sad nije poznato kuda se zaputio. Izvor za Reuters tvrdi da je pokušao ući u Tadžikistan, ali da mu je odbijen ulaz, nakon čega je otišao za Oman, odakle će vjerojatno krenuti za SAD.

“Kad je riječ o padu režima, najrječitije ga ilustrira način na koji je Gani pobjegao iz Afganistana”, rekao je glasnogovornik ruskog veleposlanstva u Kabulu Nikita Iščenko.



“Četiri automobila bili su puni novca, pokušali su ugurati još dio novca u helikopter, ali nije sve stalo. A dio novca je ostao na pisti”, dodao je.

Prema riječima posebnog ruskog predstavnika za Afganistan Zamira Kubova, nije poznato koliko će vlada u odlasku ostaviti za sobom. Nada se kako vlada koja je pobjegla nije odnijela sav novac iz državnog proračuna, a ako je nešto ostalo, to će biti temelj proračuna.

Rusija planira zadržati diplomatsku nazočnost u Kabulu te se nada uspostavi odnosa s novom realnom vlasti, talibanima.

Komentari