Od utorka diljem SAD-a u prijevoznim sredstvima obvezne maske

profimedia

Od utorka će maske biti obvezne u prijevoznim sredstvima posvuda u Sjedinjenim Državama, objavila je savezna agencija za javno zdravstvo.

Prema obećanju predsjednika Joea Bidena, ta mjera će se primijenjivati u zrakoplovima, autobusima, vlakovima, taksijima i trajektima, precizira američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u dokumentu objavljenom u petak navečer.

“I putnici i osoblje u prijevoznim sredstvima moraju nositi masku koja pokriva i nos i usta dok čekaju, ulaze ili putuju javnim prijevozom”, precizira se.

Nepoštivanje ove mjere, koja stupa na snagu u ponedjeljak u 23,59 sati, smatrat će se kršenjem saveznog zakona.



Bit će prihvaćene kirurške ili maske od tkanine napravljene kod kuće, jednokratne ili višekratne. Moći će se privremeno skinuti kod jela ili uzimanja lijekova, ali samo “nakratko”, ili prilikom identifikacije.

Umjesto maski neće biti dopušteno prekrivanje šalovima, maramama ili majicama povučenim preko usta i nosa, precizira CDC.

U Sjedinjenim Državama, ograničenja i mjere protiv pandemije uglavnom su poduzimane na razini država.

Ali 46. američki predsjednik je nakon inauguracije 20. siječnja izdao uredbu o obvezi nošenja maski u službenim zgradama, gdje ih je njegov prethodnik Donald Trump stavljao tek ponekad.

Joe Biden je također pozvao sve Amerikance da nose maske gdje god se našli tijekom 100 prvih dana njegovog mandata.

Od početka pandemije Sjedinjene Države imaju gotovo 26 milijuna slučajeva covida-19 i više od 437.000 umrlih.

Komentari