Od ponedjeljka isplate povrata poreza, mladima do 25 cjelokupni plaćeni porez

Davor Puklavec/PIXSELL

Prve isplate povrata poreza na dohodak temeljem godišnjeg obračuna za 2020. godinu počet će u ponedjeljak 10. svibnja, najavila je u ponedjeljak Porezna uprava, koja je danas počela i s otpremom privremenih poreznih rješenja poštom, a krajem travnja su ih građani počeli dobivati putem sustava e-Građani.

“Obavijest o izdanim privremenim poreznim rješenjima u vezi s povratom poreza na dohodak za 2020. građani su počeli dobivati od 27. travnja 2021. u svoje osobne korisničke pretince putem sustava eGrađani, a danas je Porezna uprava putem Hrvatske pošte započela s fizičkom otpremom 48.586 navedenih rješenja. Do kraja ovoga tjedna planirana je otprema oko 175 tisuća privremenih poreznih rješenja, s time da će prve isplate povrata poreza na dohodak krenuti u ponedjeljak, 10. svibnja 2021. godine”, navodi se u priopćenju Porezne uprave.

Poreznici podsjećaju i kako će ove godine prvi put, temeljem godišnjeg obračuna, povrat poreza na dohodak dobiti mladi do 30 godina života, i to s osnove umanjenja poreza na dohodak obračunatog na plaću. Taj će povrat oni ostvariti slijedom zakonskih izmjena u okviru četvrtog kruga porezne reforme s primjenom od 1. siječnja 2020. “kojima je cilj smanjenje poreznog opterećenja rada te stvaranje poticajnog okruženja za mlade kroz povećanje plaća”.

Mladi ostvaruju pravo na 100 posto umanjenja

Pritom mladi do 25 godina života ostvaruju pravo na 100-postotno umanjenja porezne obveze, a mladi od 26 do 30 godina života na 50-postotno umanjenje porezne obveze.



“Udio povrata poreza i prireza porezu na dohodak za mlade unutar posebnog postupka utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak za 2020. godinu iznosi gotovo 40 posto u odnosu na ukupan iznos povrata poreza i prireza porezu na dohodak za sve porezne obveznike – građane u posebnom postupku”, podatci su Porezne uprave iz današnjeg priopćenja. ​

Podsjećaju da će se povrat više plaćenog poreza na dohodak i prireza izvršiti negotovinski na tekući ili žiro-račun otvoren kod poslovne banke. Iznimno, povrat više uplaćenog poreza i prireza isplatit će se u gotovom novcu za porezne obveznike koji nemaju otvoren tekući ili žiro-račun kod banke, odnosno ako u trenutku izvršenja povrata poreza na dohodak ne ostvaruju primitke za koje postoji obveza isplate na račun, zaključuje se u priopćenju.

Inače, Porezna je uprava krajem veljače ove godine procijenila da će ukupan povrat više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za 2020. godinu obveznicima-građanima u posebnom postupku utvrđivanja poreza iznositi oko 1,85 milijardi kuna, što je za oko 700 milijuna kuna više nego lani, a na što ponajviše utječe povrat poreza na dohodak koji će dobiti mladi do 30 godina.

Komentari