Od kad smo na crvenoj listi, turisti bježe iz Hrvatske

Profimedia

Iako je ministrica turizma Brnjac rekla da očekuje nastavak sezone, jasno je da će rezultati biti znatno lošiji od očekivanih. 

Od trenutka kada su zemlje iz okruženja Hrvatsku stavile na listu “crvenih” zemalja, kao rizičnu zemlju za putovanje zbog pandemije koronavirusa, u mnogim turističkim mjestima do tada sasvim solidni turistički rezultati splasnuli su.

Među njima je i Opatija u kojoj je u prvih 20 dana kolovoza boravilo 23.000 gostiju, koji su ostvarili 108.000 noćenja, što je na nivou 62 posto turističkog prometa u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najviše gostiju evidentirano je s njemačkog tržišta, čiji su dolasci i noćenja na razini prošle godine. Porast u dolascima i noćenjima u odnosu na proteklu godinu zabilježen je s domaćeg tržišta (9 posto više dolazaka te 20 posto više noćenja), zatim s poljskog tržišta (23 posto više dolazaka te 19 posto više noćenja), Srbije (30 posto više dolazaka te 19 posto više noćenja), a najveći porast u dolascima i noćenjima ostvaren je s češkog tržišta (99 posto više dolazaka te 118 posto više noćenja).



Slovenski gosti ostvarili su također devet posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani, piše Novi list.

No, nakon proteklog vikenda, jasno je da je praktički na vrhuncu sezone već nastupilo “bablje ljeto”.

Koliki je odljev turista iz destinacija, govore i podaci iz eVistora. Uspoređujući subotu 22. kolovoza sa subotom 15. kolovoza, u Opatiji je vidljiv značajan pad u broju noćenja gostiju iz Austrije (78 posto), Italije (68 posto) i Slovenije (68 posto), dok se značajno povećanje noćenja bilježi kod gostiju iz Hrvatske (63 posto) i Mađarske (50 posto).

Velik broj turista proteklog je vikenda ispratila i Istarska županija, pa je tijekom petka i subote granicu prešlo više 100 tisuća turista koji su boravili u Istri. Samo u petak Istru je napustilo više od 38 tisuća putnika, a u subotu gotovo 43 tisuće gostiju.

Takav scenarij bio je očekivan pa su tako u petak masovno iz Istre odlazili britanski turisti zbog odluke britanske Vlade da je za sve koji se vraćaju iz Hrvatske obavezna samoizolacija.

Komentari