Oči svijeta danas gledaju prema uzavrelom Bliskom istoku. Iščekuje se sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

Iščekuje se virtualna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj bi trebali sudjelovati i predstavnici izraelske i palestinske strane. 

Prizori stradanja ostavljaju svijet bez teksta. Iz Gaze rakete lete prema Izraelu, iz Izraela prema Gazi.

“Glavni tajnik UN-a poziva sve strane da odmah prekinu borbe u Gazi i Izraelu. Vojna eskalacija prouzročila je velike patnje i razaranja, odnijela brojne živote civila, uključujući i mnogo djece, što je tragično”, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Slike petomjesečnog Omara iz Gaze obilaze svijet. U jednom od raketiranja jedva je ostao živ. Izgubio je majku i braću.



“Gađana je kuća u kojoj su bili. Tamo nije bilo raketa, samo žene i djeca koji su slavili Bajram. Što su učinili da ovo zasluže?”, zapitao se Omarov otac.

Upotrebljava li Hamas civile kao štit?

Upravo to tvrdi izraelska strana.

“Za razliku od Hamasa koji namjerno želi naštetiti civilima skrivajući se iza njih, mi činimo sve, ali sve kako bismo izbjegli ili ograničili štetu civilima te izravno napadali teroriste”, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Izrael je noćas u Gazi gađao kuću Yahya Sinwara, čelnika Hamasa, organizacije koju niz zapadnih država označava kao terorističku.

Mediji prenose da je Iran u borbi protiv Izraela Hamasu obećao punu potporu. U prvom intervjuu za izraelske medije Sinwar je prije tri godine poručio da ne želi rat. Oči svijeta danas gledaju prema uzavrelom Bliskom istoku.

Komentari