Obamina šefica za nacionalnu sigurnost dobila mjesto u Bidenovoj vladi

Izabrani američki predsjednik Joe Biden najavio je u četvrtak nova imenovanja za svoju buduću vladu, među kojima i Susan Rice na čelu Vijeća za unutarnju politiku Bijele kuće.

Bivša savjetnica za nacionalnu sigurnost Baracka Obame, Afroamerikanka Susan Rice (56), “jedna je od najiskusnijih dužnosnika naše zemlje”, stoji u priopćenju Bidenove prijelazne ekipe.

Bivša veleposlanica Sjedinjenih Država u Ujedinjenim narodima, Susan Rice je bila među favoritima za još istaknutije mjesto, državnu tajnicu koje je pripalo Antonyju Blinkenu.

Ovog ljeta joj je bilo predloženo da bude na listi Joea Bidena, na mjestu za potporedsjednicu koje je na kraju zauzela Kamala Harris.



Joe Biden će prisegnuti 20. siječnja.

Biden kreće u borbu za Senat

U četvrtak je najavio da u ponedjeljak kreće u kampanju u Georgiji za dva mjesta u Senatu.

O kontroli u Senatu odlučivat će se u toj južnoj konzervativnoj državi 5. siječnja.

Senat može blokirati predsjednikova imenovanja i njegove velike planove zakona.

U igri su dva mjesta. Ako ih osvoje demokrati, time će preuzeti kontrolu nad Senatom jer s 50 mjesta prema 50 republikanskih buduća potpredsjednica Harris će imati glas prevage.

Sada je stanje 50 za republikance naspram 48 za demokrate od 100 mjesta u Senatu.

Na papiru su republikanci favoriti jer im treba jedno mjesto, ali demokrati se nadaju opovrgnuti prognoze, jer je 3. studenoga Georgia glasala za Joea Bidena, što je prvi puta od 1992. da je izabrala demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima.

Komentari