Novozelanđani u redovima za brzom hranom nakon ublažavanja mjera karantene

Wikimedia Commons

Novozelanđani su stali su u utorak u redove za hamburger, pomfrit i kavu za van nakon što su izašli iz jednomjesečne karantene zahvaljujući kojoj, kako kaže premijerka Jacinda Ardern, je suzbijen lokalni prijenos koronavirusa.

Oko 400.000 ljudi vratilo se na posao nakon što je Adern snizila stupanj opasnosti u zemlji i ublažila jednu od najstrožih mjera ograničenja kretanja zbog koje su tvrtke tjednima bile zatvorene.

“Teško je opisati koliko je ovo ukusno”, objavio je na Twitteru Christopher Bishop, zastupnik, nakon što je postavio fotografiju s kavom za van.

Duge kolone automobila su ispred McDonaldsa u Aucklandu i Wellingtonu od ranih jutarnjih sati.



Pet milijuna stanovnika Novog Zelanda bilo je pod jednom od najstrožih karantena u svijetu.

Vlada premijerke Ardern sada je suočena s izazovom ponovnog pokretanja gospodarstva koje ovisi o trgovini i turizmu dok se približavaju izbori predviđeni za rujan.

Ministarstvo financija procijenilo je da će stopa nezaposlenosti skočiti na 13 posto čak i u slučaju brzog ukidanja karantene te da bi BDP mogao pasti za trećinu.

Ardern je rekla da su se stroge mjere isplatile. Novi Zeland ima samo 1124 potvrđenih slučajeva covida-19, uključujući 19 umrlih, što je jedna od najmanjih brojki u svijetu.

Komentari