Novinari CIN-a razotkrili izbornu prevaru u BiH

Novinari Centra za istraživačko novinastvo – CIN razotrkrili su veliku aferu trgovaca glasovima uoči lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Učinili su to u suradnji s kandidatom stranke “Narod i pravda” Abdulahom Iljazovićem koji je od posrednika dobio nemoralnu ponudu da će mu za 6.500 KM osigurati 130 glasova na izborima u Brčkom.

Posrednici su inače, dva osuđivana dilera (zanimljivo, i sam kandidat Iljazović ima dosje zbog preprodaje marihuane), a recept je naoko jednostavan: uoči izbora političar je trebao platiti 10 KM po glasaču, a ostatak bi platio dva dana uoči izbora, kada bi mu dali i popis ljudi koji će glasovati za njega. Zauzvrat je samo trebalo poslikati listić.

No, Iljazović je ponudu trgovaca odbio – prvo je slučaj dojavio CIN-u, potom i policiji i tužilaštvu.



“Ja sam se našao u situaciji gdje sam mogao birati da prešutim, a ja ne želim šutjeti jer su svi do sad šutjeli i zbog te šutnje nam je ovako kako jeste”, iznio je Iljazović svoje razloge.

U pratnji novinara – glumili su stranačku mladež – došao je na prvi sastanak i trgovcima glasovima donio označeni novac. Kad je trebalo platiti ostatak, oni su uhićeni, a kod njih su pronađeni i dokazi, spisak s imenima i novac.

No, u Brčkom malo to je malo koga šokiralo. Tako CIN podsjeća da je policija nedavno uhapsila trojicu zastupnika u Skupštini Distrikta i petero posrednika jer su planirali zloupotrebiti glasove najmanje 280 sugrađana, prenosi Dnevno.hr.

Komentari