Novih 6,6 milijuna nezaposlenih u SAD-u, Američka središnja banka Fed povukla potez bez presedana

Ilustracija

Više od 15 milijuna Amerikanaca ostalo je bez posla u manje od mjesec dana zbog naglog širenja koronavirusa a središnja banka pripremila je program bez presedana kako bi pomogla u prevladavanju zdravstvene i ekonomske krize.

U prošlom je tjednu zahtjeve za isplatom naknade za nezaposlenost podnijelo još 6,6 milijuna Amerikanaca, tek nešto manje nego u tjednu ranije kada ih je podneseno 6,87 milijuna, prema danas revidiranim podacima ministarstva rada.

Ukupno je od sredine ožujka bez posla ostalo nešto više od 15 milijuna američkih građana, što se podudara s uvođenjem strogih mjera suzbijanja zaraze koronavirusom i gotovo potpunim zamiranjem aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu.

S obzirom da je u međuvremenu više od 95 posto američkih građana zahvaćeno mjerama “ostanite doma”, uredi za zapošljavanje prema medijskim su napisima prepuni građana koji podnose zahtjeve za naknadama.SAD ima najviše potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu, ističe Reuters.

“Tržište rada ušlo je traumatično razdoblje. Procjenjujemo da će stopa nezaposlenosti u SAD-u u travnju skočiti na 14 posto”, rekao je Gregory Daco, glavni ekonomist za SAD pri Oxford Economicsu u New Yorku.Krajem prošlog tjedna ministarstvo je odvojeno objavilo da je u ožujku neto zatvorena 701 tisuća radnih mjesta, čime je prekinuto 10-godišnje razdoblje uzleta zaposlenosti, najdulje u povijesti SAD-a.

Fed govori o skrbi za bolesne

Američka središnja banka Fed odvojeno je danas predstavila 2.300 milijardi dolara vrijedan paket financijske podrške za tijela lokalne uprave i mala i srednja poduzeća kako bi im pomogla prebroditi posljedice koronakrize.

Najavljujući – kako navodi Reuters – potez bez presedana u povijesti američke monetarne politike, šef Feda Jerome Powell kazao je da je središnja banka proširila fokus koji je dosada bio usmjeren isključivo na očuvanje likvidnosti i normalnog funkcioniranja tržišta.

Središnja banka želi pomoći zemlji da dobije dovoljno ekonomskog i financijskog prostora za uspješnu borbu s teškom zdravstvenom krizom, poručio je Powell.

“Prioritet broj jedan za našu zemlju mora biti rješavanje krize u području javnog zdravlja, skrb za bolesne i ograničavanje širenja virusa”; naglasio je čelnik Feda.

Središnja će banka tako preko komercijalnih zajmodavaca i četverogodišnjih kredita usmjeriti 600 milijardi dolara prema kompanijama koje zapošljavaju do 10 tisuća radnika.

Namjerava također izravno financirati savezne države, okruge i gradove s više stanovnika kako bi se lakše nosili s krizom. Za podršku lokalnoj upravi pripremila je 500 milijardi dolara.

“Uloga je Feda pružiti što je moguće veće olakšanje i stabilnost u razdoblju ograničene gospodarske aktivnosti, a naši današnji potezi pomoći će stvoriti uvjete da u konačnici oporavak gospodarstva bude što je moguće snažniji”, rekao je predsjednik Feda.

“Moramo imati plan, na nacionalnoj razini, za ponovno pokretanje gospodarstva”, naglasio je Powell na internetskoj konferenciji koju je organizirala Brookings Institution.

“Iako svi želimo da se to dogodi što prije, želimo također izbjeći loš početak, naime da ga dijelom pokrenemo a to rezultira naglim skokom broja zaraženih pa budemo prisiljeni vratiti se na početak”, upozorio je.

Monetarna je politika po njegovim riječima primjereno podešena a središnja banka spremna je po potrebi prilagoditi ili povećati programe kriznog kreditiranja odnosno produljiti ih dok se ne uvjeri da je oporavak krenuo.

Nakon Fedove najave američki burzovni indeks naglo su poskočili, navodi Reuters.

Komentari