NOVIH 222 ZARAŽENIH Preminulo još šest osoba. Nastavlja se s ublažavanjem mjera

Cropix

Srbija nastavlja u utorak postupno ublažavanje mjera za suzbijanje zaraze koronavirusom, uz ocjene stručnjaka da virus slabi i broj inficiranih pada na dnevnoj razini, no unatoč tome zemlja će biti u trodnevnoj karanteni i za prvosvibanjske praznike.

Najnovija statistika Kriznog stožera pokazuje da su od 5.446 testiranih na koronavirus za posljednja 24 sata pozitivne 222 osobe, a od ukupno 8.497 zaraženih preminulo je još šestero pacijenata, ukupno 168, što postotak smrtnosti drži ispod dva posto – na 1,98%.

U Kriznom stžeru ukazuju da je dosad, od početka epidemije 6. ožujka, testirano ukupno 73.363 sumnjivih slučajeva, što uz 8.497 posto oboljelih čini 11,5 posto ukupno zaraženih u odnosu broj broju testiranih.

Posljednjih tjedan dana pada i broj pacijenata u covid bolnicama koji su na respiratorima – od petka je ih je kontinuirano manje od 100, a prema današnjim podacima 79 ih ovisi o kisiku i umjetnim plućima.



Liječnici među 1.260 pacijenta očekuju donore krvne plazme, obzirom da je Srbija počela primjenjivati metodu liječenja protutijelima oboljelih od covida 19, ali je po utvrđenom protokolu neophodno da od potpunog izliječenja odnosno drugog negativnog testa, prođe 21 dan, te da je riječ o osobama bez kroničnih bolesti i u dobi od 18 do 60 godina.

Blizu kraj epidemije, neke mjere ostaju

Stručnjaci Kriznog stožera uvjeravaju da se Srbija “bliži kraju epidemije”, ali upozoravaju da i kad kraj bude službeno proglašen “ništa više neće biti isto” jer se moraju zadržati mjere zaštite i socijalne distance, uz postupnu promjenu uobičajenih navika u komuniciranju i ponašanju.

U nizu mjera koje se postupno ublažavaju već od danas se otvaraju parkovi i šetališta, gradski prijevoz počet će postupnim režimom rada 4. svibnja u Novom Sadu i Kragujevcu, a 8. svibnja u Beogradu i Nišu, uz sve mjere zaštite i opreza koje, među ostalim podrazumijevaju, da u vozilima javnog gradskog prijevoza ne mogu biti uključeni rashladni uređaji zbog rizika od prijenosa virusa.

Od 4. svibnja bit će obnovljen međugradski autobusni i željeznički prijevoz, otvaraju se restorani i kafe barovi, a od 8. svibnja i trgovinski centri, dok će 11. svibnja, prateći potrebe gospodarstva i ekonomskog oživljavanja proizvodnje, biti otvoreni i vrtići, te dnevni boravci u školama, sve to uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera zaštite.

Djeca se ne vraćaju u škole

Ministarstvo obrazovanja objavilo je da se školska godina, nakon organizirane online nastave, praktički, završava koncem svibnja, te da se đaci neće vraćati u učionice, osim maturanata i studenata koji ispite neće moći polagati online.

Za 18. svibnja najavljeno je i otvaranje zračnog prometa, ali će ta mjera biti usuglašena sukladno odlukama na međunarodnoj razini.

Unatoč cijeloj lepezi započetog i najavljenog ublažavanja mjera, za sad je još nije povučena ranije najavljena mjera trodnevne karantene koja bi započela 30. travnja u 18 sati i trajala do 4. svibnja u pet ujutro.

Prva sjednica parlamenta od uvođenja izvanrednog stanja

Zastupnici Skupštine Srbije započeli su danas izvanrednu sjednicu, prvu od uvođenja izvanrednog stanja, minutom šutnje za sve umrle od Covida 19, a u podne je ispred zgrade parlamenta održan prosvjed “Ukinite tamnicu”, na kojem je zatraženo da policijski sat ne može trajati dulje od 12 sati.

Skupština Srbije danas bi trebala verificirati sve uredbe o mjerama koje je Vlada donijela tijekom izvanrednog stanja supotpisom sa srbijanskim predsjednikom, obzirom da zastupnici zbog zabrane skupova u zatvorenom nisu mogli zasjedati.

Oporba je podsjetila zakonodavce i Vladu da je ta mjera zabrane i dalje na snazi te da je izvanredno stanje proglašeno protuustavno, ali su se zastupnici danas ipak okupili, noseći maske i rukavice, uz dezinficiranje na ulasku u Skupštinu, u kojoj su sjedili odvojeni prozirnim pregradama.

Izvanredno stanje uvedeno je na cijelom teritoriju Srbije 15. ožujka, uz rok od 90 dana, zbog čega je prekinuta i izborna kampanja za izbore koji su trebali biti održani 26. travnja.

Ponovno raspisivanje izbora uslijedi će po ukidanju izvanrednog stanja, najvjerojatnije sredinom svibnja.

Komentari