Novi Zeland izlazi na izbore 19. rujna

flickr.com

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern sazvala je u utorak izbore za 19. rujna koji će biti test njezine popularnosti koja je skočila nakon odgovora na prošlogodišnji teroristički napad u toj zemlji.

Koalicija koju vodi Laburistička stranka lijevog centra Jacinde Ardern došla je na vlast 2017. i želi drugi mandat.

“Zatražit ću od Novozelanđana da nastave davati potporu mojem vodstvu i aktualnom smjeru vlade koja ima temelj u stabilnosti, snažnoj ekonomiji i napretku oko dugoročnih izazova s kojima se suočava Novi Zeland”, rekla je Ardern na novinskoj konferenciji.

Izbori na Novom Zelandu održavaju se svake tri godine.



Na prošlim izborima njezina “ustrajna pozitivnost” osvojila je izborno tijelo a iako joj je stranka bila druga po broju mjesta u parlamentu iza Nacionalne stranke, Ardern je uspjela dogovoriti koalicijski sporazum s dvije manje stranke

Dok ona osobno vodi u istraživanjima javnog mišljenja s 36 posto glasova ispred Simon Bridgesa iz Nacionalne stranke s 10 posto, drugi mandat joj je daleko od sigurnog.

U najnovijem istraživanju, Nacionalna stranka dobila je 46 posto glasova, a Laburistička 39 posto, Zeleni su na 7 posto, a NZ First 4 posto.

Prošle godine u ožujku 49 ljudi ubijeno je u napadima maskiranih ekstremista na dvije džamije u novozelandskom Christchurchu, što je Ardern bila opisala jednim od najcrnijh dana u povijesti zemlje.

Komentari